Nieuws

12 mei 2015

“Zoveel acteurs, zoveel persoonlijkheden”

ACT Nieuws

Interview met de algemeen secretaris van ACT Irene Timmer

 

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Twee dagen per week werk ik bovenin een oude kerk aan de Keizersgracht. Het licht is er heel mooi, fris. De kantoorruimte deel ik met Sarah Berckenkamp van ACMC, een organisatie voor marketeers en dat is heel gezellig. We zijn een beetje elkaars collega daar en wisselen ervaringen uit.

 

Je werkt inmiddels al vier jaar voor Act, welk beeld had je daarvoor van acteurs?

 Ik zag acteurs als hele creatieve maar ook chaotische mensen. Het leek een wereld waarin van alles gebeurde, met veel emotie en veel persoonlijkheden. Misschien wel veel ego’s ook. Hoe zouden zij zich organiseren? Ik was heel benieuwd.

 

En hoe is dat beeld veranderd?

 Zoveel acteurs, zoveel persoonlijkheden. Hoewel men over het algemeen wat extraverter is trouwens. Alle menstypen zijn wel vertegenwoordigd in acteurs.

 

Wat is je achtergrond?

 Ik ben theaterwetenschapper en socioloog en vanuit die invalshoek bekijk ik het werkveld van acteurs. Het theaterlandschap was al bekender voor me dan de wereld van film en televisie. Het werk in theater is ook overzichtelijker; er wordt gerepeteerd aan een voorstelling en die wordt vervolgens gespeeld. De laatste tijd hebben producenten naast de regisseur wel meer invloed op de voorstelling maar in principe is het een helder proces. Hoe de geldstromen lopen in film- en televisieproductie vind ik veel ondoorzichtiger.

 

Kijk je anders naar een voorstelling of film of serie?

 Jazeker! Ik let veel meer op de acteurs. Ik vraag me ook meer af hoe het proces is geweest voorafgaand aan wat ik zie. En of het gezellig zou zijn in de tourbus.

 

Wat zijn mooie momenten in je tijd bij ACT tot dusver?

 Ik vind het waanzinnig dat er eindelijk beweging zit in de auteurscontractwet. Er is met name het laatste halfjaar eindelijk iets veranderd in ons voordeel, en hoewel ieder feestgejuich altijd wel opgevolgd wordt door nieuwe uitdagingen is dat iets om trots op te zijn. Ook het Gala van het Nederlands Theater afgelopen jaar was heel bijzonder. Wij zijn als ACT betrokken bij het gala waardoor het weer echt een mooi acteursfeest was en allesbehalve een stijf bedrijfsfeest.

 

Wat zou je acteurs mee willen geven?

Deel je ervaring! Oudere acteurs hebben heel veel waardevolle kennis en ervaring die nuttig is voor alle generaties. En net afgestudeerde acteurs kunnen altijd bij ons terecht voor vragen over hoe ze dingen moeten aanpakken. Zoek elkaar op, en zoek ons op om ervaringen te delen zodat we er samen iets mee kunnen.

 

Wat was het vreemdste telefoontje dat je hebt gekregen?

Een taxi-chauffeur belde mij op omdat hij een portemonnee had gevonden op zijn achterbank en hij op de ACT-pas van de acteur ons nummer zag. En ja, de portemonnee is goed terechtgekomen.

 

Hoe kunnen de leden bijdragen aan ACT?

De leden kunnen alles wat ze tegenkomen bij ons melden. Ik sta er van te kijken dat een productie soms last-minute geschrapt wordt en er dan gedaan wordt alsof de acteurs gek zijn. Meld dit soort dingen bij ons. Hou jezelf op de hoogte van ontwikkelingen, bijvoorbeeld door naar Act-avonden en naar de site te gaan. Verenig je en dan komt die organisatie vanzelf wel. Gebruik die ego’s en persoonlijkheden, want het is ook jullie kracht. 

 

Bio

Irene Timmer studeerde Theaterwetenschap en Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2011 is Irene ook zakelijk leider van het stadsgezelschap van Leiden, PS|theater. Irene is getrouwd en heeft een zoon van 1 en een poes. 

Foto: Jesaja Hizkia

Laatste nieuws