Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Xander van Vledder
Xander van Vledder
In het tweede jaar van zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht werd Xander al opgemerkt door de directeur van het Nationale Toneel. In 2007 studeerde hij af en nog geen jaar later werd hij een van de vaste acteurs van het Nationale Toneel. Daar speelde hij onder meer een van de hoofdrollen in As You Like It van William Shakespeare, onder regie van Gerardjan Rijnders, en de voorstellingen Emilia Galotti en Harold Pinters Het Verjaardagsfeest onder regie van Susanne Kennedy.

Gedurende het laatste jaar van zijn opleiding aan de Toneelacademie speelde hij in Alexander bij Het Toneel Speelt onder regie van Ira Judkovskaja, in Het Wijde Land bij de Theatercompagnie onder regie van Theu Boermans, en bij het Zuidelijk Toneel in Marcel Osterop’s Bloedjeuk. Hierna speelde hij ‘Andrej’ in Drie Zusters onder regie van Hans Croiset, het Cum Laude Project van Joop van den Ende Theaterprodukties.

Op televisie werd Xander vooral bekend door zijn hoofdrol in de serie Feuten. Ook speelde hij de jonge Freddy Heineken in Freddy, Leven in de Brouwerij. Daarnaast speelde hij een rol in de tv-serie Van Gogh; Een Huis voor Vincent. In 2014 was hij te zien als schrijver Cees Nooteboom in de veelgeprezen tv-serie Ramses.

Op het witte doek was Xander in maar liefst 3 bioscoophits zien: Gooische Vrouwen 2, Mannenharten 1 & 2 en Tonio.

Op het podium speelde Xander geruime tijd een rol in de hitmusical Soldaat van Oranje. Bij Het Zuidelijk Toneel speelde hij in Peer Gynt en Julius Caesar, beiden van regisseur Matthijs Rümke. In 2014 speelde Xander in de DeLaMar-voorstelling Bedscènes, in de regie van Antoine Uitdehaag, en in de voorstelling De Avond (English Spoken) van Nieuw West, in de regie van Marien Jongewaard.

In 2015 werd Xander genomineerd voor een musical award voor zijn sterke vertolking van de hoofdrol in Willem Ruis: De Show Van Zijn Leven.
In 2016 speelt hij in Vijand van het Volk, bij Theatergroep Suburbia en Don Carlos van Toneelschuur producties onder regie van Nina Spijkers.

In 2016 speelde Xander een grote rol in de populaire serie Smeris. Begin 2017 werd de vierdelige dramaserie De Maatschap uitgezonden op NPO2, waarin Xander een van de Moszkowicz-broers speelde.