Nascholing

Thomas Ostermeier

Archief

‘De kracht van repeteren is dat je iets ervaart  waar je vooraf niet over hebt nagedacht als regisseur en als acteur.’

Vier derde jaars studenten van de regieopleiding hebben samen met  ACT acteurs gewerkt aan verschillende scenes uit Spoken (gaat hij maken bij TGA) en een scene uit Hamlet (heeft Ostermeier al gemaakt en is hier te zien geweest) Ostermeier gaf zijn visie tijdens het werken aan de verschillende scenes.

Het repeteren had een besloten karakter, aan het eind van de dag was er een openbare presentatie en een Q&A met Thomas Ostermeier.

Ostermeier gaf nieuwe inzichten en had duidelijk een visie op hoe hij vindt dat Ibsen en Shakespeare gespeeld moeten worden. De regie studenten hadden zich voorbereidt en vroegen Ostermeier naar zijn mening.

Deze workshop had als doel om een inzicht te krijgen in hoe Thomas Ostermeier werkt en waar hij zijn passie en ideeen vandaan haalt en om een nieuwe lichting regisseurs te leren kennen

Volgens  Ostermeier moeten acteurs zich als volgt voorbereiden op een rol: Het hebben van een probleem is een van de eerste dingen die je als acteur mee moet nemen tijdens het repeteren. Zonder probleem geen spanning, geen conflict, geen theater. Weten wat je doel is in de scene en wat je wilt vertellen. Liever één duidelijk doel dan verschillende richtingen en emoties. Zwak zijn is krachtig op het toneel.

Uiteindelijk is één dag te kort om alles uit de scene en uit elkaar te halen maar het was een goede poging om in een veilige en toch uitdagende omgeving te werken.

Andere workshops