Nieuws

8 juli 2022

Workshop Week tijdens het Theater Festival

ACT Workshop week

We mogen weer….

Nascholing en verdieping van het vak van onze leden is zéér belangrijk en daar is veel vraag naar. Binnen ons land zijn er echter weinig mogelijkheden om hiervoor Masterclasses en workshops te volgen. Als overkoepelende belangenorganisatie zien wij het deels als onze taak om hier invulling aan te geven. Dat willen we doen in de vorm van de ACT Workshop Week in samenwerking met de Kunstenbond. En hoe fijn dat we dit jaar ook weer de locatie van de Stadsschouwburg mogen gebruiken van het Theater Festival.

Vijf dagen gevuld met trainingen, workshops en Masterclasses. Een boost voor de verdieping van ons geliefde vak. Speciaal voor de ACT-leden en leden van de Vakgroep Theater en Dans.

Dit keer een week gevuld met workshops Monologen, Comedy, Intimacy on Set, Camera-acteren, Lied interpretatie, ontwikkelen van je TV-plannen, Stagefight en nog veel meer. Kijk hieronder voor de workshops die je alvast kunt boeken. Er volgen er nog meer…

Is een workshop vol maar wil je wel graag op de wachtlijst? Mail vooral even naar actkantoor@acteursbelangen.nl

 

Schema september 2022

BOEK HIERONDER DE WORKSHOPS


Monologentraining – Terence Schreurs

Wie is de mens achter de acteur? Hoe werkt jouw brein en naar welke keuzes leidt deze jou? Geef jouw emoties voorrang. Hierdoor ga jij jouw monoloog voorleven i.p.v. voorlezen.

Datum: maandag 5 september en dinsdag 6 september
Tijd: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bellevue, Amsterdam

De workshops zijn enkel bestemd voor leden van ACT en acteurs die lid zijn bij de Kunstenbond.

Bijdrage: € 130 inclusief 21% BTW.

MELD JE AAN


Sitcom – Hans de Korte

Wat zo leuk is aan acteren in een sitcom is dat het qua speelstijl precies tussen theater en filmacteren in zit.

Groot spelen maar toch geloofwaardig blijven en dat alles met de juiste komische timing. In deze masterclass met regisseur Hans de Korte zal je worden uitgedaagd om iets nieuws te proberen en je komische grenzen te verleggen. Acteren in een  sitcom lijkt makkelijk maar het is echt een uitdaging!

Voor acteurs die fan zijn van Friends, internationale ambities hebben (sitcom is in Engeland en Amerika nog steeds booming) en zich eens willen wagen aan dit genre!

Op de woensdag gaan we in op de geschiedenis en het ontstaan en gaan we uiteraard ook praktisch aan de slag met een lezing en mise en scene zetten van een scene uit een sitcom. Op de vrijdag gaan we de scene repeteren en spelen.

Hans de Korte is sinds 1991 werkzaam als regisseur van diverse televisieseries. (Spijkerhoek, Gtst, Vrouwenvleugel) Is zich sinds 1996 gaan bekwamen in het regisseren van sitcoms. (Sam Sam, Het Zonnetje in Huis, Kees&Co, Kinderen geen Bezwaar). Heeft van 2019 tot 2020 de revival van Kees & Co geregisseerd.

De Masterclass is enkel bestemd voor de leden van ACT en de acteurs die lid zijn van de Kunstenbond.
De Masterclass bestaat uit twee sessies van elk drie uur en wel op:
Woensdag 7 september van 14.00-17.00 uur én
vrijdag 9 september van 14.00-17.00 uur.

Locatie: Stadsschouwburg, Amsterdam

Kosten: € 55 inclusief 21% BTW.

MELD JE AAN


Dialectcoaching – Ilse Heus

In deze workshop krijg je in drie uur handvatten voor hoe je je een accent eigen kunt maken.
Door middel van praktische oefeningen laat Ilse je voelen waar klanken in je mond worden gemaakt en hoe je daar invloed op uit kunt oefenen. Ook bekijken we hoe je kunt uitvinden waarom een accent zo herkenbaar is en hoe je dat zelf kunt uitvoeren. Zo leer je jezelf op meerdere manieren bij te sturen en kun je ieder accent aanleren!

Ilse Heus is een stem gespecialiseerd logopediste. Ze is in 2003 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de HKU. Haar grote nieuwsgierigheid naar de stem heeft haar er een aantal jaar geleden toe gebracht te starten met de opleiding logopedie. Sinds haar afstuderen komen 2 werelden bij elkaar en geeft ze stem- en dialecttrainingen aan (aankomende) acteurs, speechtrainingen aan mensen uit het bedrijfsleven en geeft ze inspiratiesessies over de kracht van je stem. Ook werkt ze als stemlogopedist in haar eigen praktijk om stemmen weer gezond te maken op het gebied van zang en spraak.

Datum: woensdag 7 september
Tijd: 09.30-12.30 uur
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

De workshops zijn enkel bestemd voor leden van ACT en acteurs die lid zijn bij de Kunstenbond.

Bijdrage: € 30 inclusief 21% BTW.

MELD JE AAN


De Pen en de Vloer – Mariëlle van Sauers

Ontdek met verschillende schrijfoefeningen de mogelijkheden van het spelen met taal.

We gaan schrijven, lezen wat we geschreven hebben en praten over wat we geschreven hebben. Misschien gaan we herschrijven en als we zin hebben gaan we de vloer op om uit te proberen hoe de tekst werkt.

Het streven is om te proeven aan het schrijven van een monoloog en een korte scene. Je schrijfcreativiteit wordt gestimuleerd en je krijgt handreikingen hoe je prettig en veilig elkaars tekst bespreekt.

De workshop is 3 x 2,5 uur en staat gepland op:
dinsdag 6 september, woensdag 7 én donderdag 8 september van 10.00-12.30 uur.
Locatie: Stadsschouwburg in Amsterdam.

Bijdrage: € 60 incl. 21% BTW.

Deelname is voor alle leden van ACT en de leden van de Vakgroep Theater en Dans van de Kunstenbond.

MELD JE AAN


Stagefight – Jaike Belfor

Stagefight is eigenlijk nepvechten, waarbij je probeert om het er zo echt mogelijk uit te laten zien. Dus hoe kan je een spannend en flitsend gevecht laten zien op het toneel of op beeld zonder dat de acteurs tanden verliezen. Daar zijn allemaal technieken voor.

Vrijdag 9 september
Tijd: 09.30-11.30 uur
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
Bijdrage: € 25 incl. BTW

MELD JE AAN

O, en heb je al veel ervaring met stagefight of heb je de Workshop vorige keer al gevolgd… er is ook een verdiepingsles.

Vrijdag 9 september
Tijd: 12.30-14.30 uur
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
Bijdrage: € 25 incl. BTW

MELD JE AAN


Onderhandelen met lef – Michael Klier

Tijdens de Workshop ‘Onderhandelen met lef’ wordt voornamelijk ingegaan op de positie die je als kunstenaar hebt in het onderhandelproces met een opdrachtgever. Uitgaande van de methode van Mihaly Csikszentmihalyi’s ‘Weg naar Flow’, leer je focus te krijgen en regie te behouden op dit proces, uitgaande van je eigen creativiteit. Hoe stel je een offerte op? Welke reacties kan je hierop verwachten? Wat zijn de do’s and don’ts in een onderhandelingsproces? Aan de hand van voorbeelden en oefeningen wordt dit onderdeel geïllustreerd.

De workshop is op dinsdag 6 september van 10.00-12.30 uur
Bijdrage: € 15 inclusief 21% BTW.
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

De bijeenkomst is voor alle leden van ACT en van de Vakgroep Theater en Dans van de Kunstenbond.

MELD JE AAN


Camera-acteren – Muck van Empel

Een workshop voor theateracteurs die een stap willen maken de filmwereld in. Wat is jouw positie als acteur op de filmset, hoe kun je je wapenen tegen de setdruk en hoe kun je grip krijgen op de spanningsboog van je karakter wanneer het verhaal kriskras door elkaar wordt opgenomen?

In twee opbouwende lessen zal ik vanuit mijn eigen vakgebied inzicht geven in het werkproces van de film en de ruimte die een acteur daarbinnen kan nemen. Naast deze theorie zal een praktische opdracht met camera de acteurs de ruimte bieden om dit werkproces te onderzoeken.

Thema’s: Acteur op de filmset, decoupage, tijd en continuïteit, montage, voorbereiding.

Mijn naam is Muck van Empel en na mijn studie psychologie en antropologie aan de Roosevelt Academy, ben ik naar de Nederlandse Filmacademie gegaan waar ik in 2017 ben afgestudeerd als regisseur. Naast het ontwikkelen van eigen projecten, ben ik sindsdien veel werkzaam als regie-assistent van o.a Mijke de Jong, Ben Sombogaart, Michiel van Jaarsveld en Margien Rogaar.

De workshop is 3 x 3 uur uur en staat gepland op:
dinsdag 6 september, woensdag 7 september en vrijdag 9 september van 14.00-17.00 uur.

Bijdrage: € 90 incl. 21% BTW.

De workshop is enkel bestemd voor leden van ACT en acteurs die lid zijn bij de Kunstenbond.

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

MELD JE AAN


Duits – Susanne Haüsler

Omdat de markt in Duitsland veel groter is dan de Nederlandse markt vinden steeds meer Nederlandse acteurs werk in Duitse theaters, films en tv-producties. Dus hebben meer Nederlandse acteurs behoefte aan een coaching voor het voorbereiden van casting/audities in Duitse theaters en filmbedrijven. Wil je ook proberen om in de Duitstalige landen (Duitsland, Switzerland, Oostenrijk) te werken? In deze individuele proefsessie kun je met Susanne samen aan een rol/tekst van jouw keuze werken, bv voor een auditie bij een Duits theater of castingbureau.

De workshop is 1-op-1 en duurt drie kwartier.
Gepland op woensdag 7 en donderdag 8 september tussen 13.30 en 16.30 uur

Bijdrage: € 20 inclusief BTW.

De Workshop is bestemd voor alle leden van ACT en de leden van de vakgroep Theater & Dans van de Kunstenbond.

MELD JE AAN


Intimacy on Set – Markoesa Hamer

Doel van deze workshop is acteurs en regisseurs een heldere structuur te bieden rondom scènes met intieme inhoud. Afspraken maken over toestemming en grenzen.
Praktische tools, taal en richtlijnen die de makers kunnen helpen om intieme scènes vorm te geven, te repeteren en te spelen.
Dit geeft de acteur persoonlijke veiligheid en de regisseur artistieke vrijheid.

De Masterclass is 2 x 3 uur op:
Dinsdag 6 en vrijdag 9 september van 09.30-12.30 uur
Maximaal: 12 deelnemers

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

Bijdrage: € 55 incl. BTW.

De Workshop is voor iedereen die op de set werkt.

MELD JE AAN


Weten wat werkt voor jou – Sieta Keijzer

Heb je het gevoel dat er niet uit je komt wat erin zit?
Maak je keuzes uit angst in plaats van echt te doen wat je wil?
Heb je last van te veel spanning op de momenten dat je wil presteren?
Ben je vaak aan het twijfelen en kom je niet tot het maken van keuzes?
Ben je het plezier verloren in datgene wat je juist altijd met passie deed?
Wil je kunnen pieken op het juiste moment?

Gedachten en gevoelens hebben invloed op jouw keuzes, jouw gedrag en jouw aandacht. En op jouw talent en ontwikkeling. Zolang je (nog) niet weet, of niet meer weet wat je werkelijk wilt en geen duidelijke keuzes kunt maken, ben je kwetsbaar voor alles wat er op je af komt. Door middel van coaching leer je om steeds vaker te kiezen voor wat jij belangrijk vindt, wat werkt voor jou, in plaats van te blijven hangen in wat het meest gemakkelijk voelt.

Sta jezelf toe om te spelen. Loop je met vragen over je carrière, of heb je een persoonlijke coachvraag over datgene wat je tegenhoudt, wil je meer flow ervaren in je werk, zit je met creatieve blokkades of ben je juist aan het pieken en wil je beter weten hoe dat komt, maak deze week dan gebruik van 1 op 1 coaching.

Datum: dinsdag 6 september
Tijd: er kunnen zes sessies gepland worden tussen 09.30 en 16.00 uur
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

De workshops zijn enkel bestemd voor leden van ACT en leden van de Vakgroep Theater en Dans van de Kunstenbond.

Bijdrage: € 20 inclusief 21% BTW.

MELD JE AAN


Native English – Maudy Bremer

Tijdens deze workshop krijg je de tools om Brits Engels te leren spreken. Door middel van fonetica, ritme en melodie wordt er gekeken naar hoe het Britse Engels is opgebouwd. Je mag zelf eventueel een tekst meenemen waar je aan wilt werken.

De workshop is 1-op-1 en duurt drie kwartier.
Ingepland op:
dinsdag 6 september tussen 13.30-16.30 uur en
donderdag 8 september tussen 13.30-16.30 uur

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

De workshops zijn enkel bestemd voor leden van ACT en acteurs die lid zijn bij de Kunstenbond.

Bijdrage: € 20 incl. 21% BTW

MELD JE AAN


Ontwikkel je eigen film- en tv-plannen – Joeri Pruys

Als acteur een speelfilm of serie bedenken, ontwikkelen en pitchen met jezelf in een (hoofd)rol? Het gebeurt steeds vaker. Scenarist en allround filmmaker Joeri Pruys neemt je mee door het hele proces. In deze workshop van twee keer drie uur leer je hoe je een inhoudelijk sterk project bedenkt, welke fases er zijn in het ontwikkelen van een project en hoe je je onderscheidt met een sterke pitch voor producenten, omroepen en streamers.

In het eerste deel van de workshop gaan we in op de inhoudelijke kanten van het ontwikkelproces. Je wordt op weg geholpen om een eerste verhaalidee te genereren en de sterke en zwakke kanten ervan aan te scherpen, met veel aandacht voor het ontwikkelen van sterke personages. In het tweede deel gaan we in op het pitchproces: hoe bereid je je voor en hoe zorg je ervoor dat jouw project straks helemaal bovenop de stapel terecht komt en de grootste kans maakt in productie te gaan?

De workshop is 2 x 3 uur en staat gepland op:
dinsdag 6 september van 14.00-17.00 uur én
vrijdag 9 september van 14.00-17.00 uur

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

Bijdrage: € 55 incl. 21% BTW.

Deelname is voor alle leden van ACT en de leden van de Vakgroep Theater en Dans van de Kunstenbond.

MELD JE AAN


Comedy voor Film – Nelleke Zitman

Komedie. Volgens sommigen het moeilijkste genre dat er is. Anderen kijken er een beetje op neer. Het leven is tenslotte een serieuze zaak. En een beetje lolbroeken, dat kan iedereen.

Maar is dat zo?

Er zijn acteurs die om ogenschijnlijk mysterieuze redenen ‘de lach aan hun kont hebben hangen’. Wat ze ook doen, het is altijd grappig. Anderen lijken er meer moeite mee te hebben.
Toch is het een genre waar meer vat op te krijgen is dan veel mensen denken.

In deze masterclass gaan we samen op zoek naar wat komisch werkt en wat niet. En vooral waaróm dat zo is. Zodat je meer grip krijgt. We verdiepen ons in de verschillende komedie genres en we vinden samen tools om alles uit een grap te halen.

We doen dat dmv improvisatie én we werken met scènes. Dat zullen sketches zijn uit een rijk aanbod van Engelse- en Nederlandse sketches programma’s.
Uit dat aanbod kies je twee scènes en twee scène-partners (of je werkt twee keer met dezelfde partner) en je komt met gekende tekst.

Ik heb er zin in! Wie durft?!

De Masterclass is enkel bestemd voor de leden van ACT en de acteurs die lid zijn van de Kunstenbond.

De Masterclass bestaat uit twee sessies van elk drie uur en wel op:
Woensdag 7 september en vrijdag 9 september van 09.30-12.30 uur

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

Kosten: € 55 inclusief 21% BTW.

MELD JE AAN

 

Met dank aan:

Laatste nieuws