Nieuws

27 maart 2013

Verslag van het rondetafelgesprek en het debat over de WW

ACT Nieuws

De twee dagen in Den Haag waren buitengewoon interessant en heel inspannend. Op woensdag 10 april was het rondetafelgesprek. De formaliteiten; dat het gesprek via de voorzitter moet verlopen, men elkaar op vriendelijke en diplomatiek wijze afsnauwt en men tijdens dat iemand spreekt gewoon doorkletst, snel in de papieren leest, een sms verstuurd of ontvangt… daar ging voor mij een nieuwe wereld open. Het was een waar schouwspel.

Nu goed, de NAPK, ACT, NTB, FNV Kiem, Kunsten ’92 en All Arts mochten hun zegje doen. Het was een heldere oproep om grondig onderzoek te doen en de regeling te behouden. Want er zijn geen exacte cijfers.

 

In de tweede ronde spraken ACTleden Margreet Boersbroek en Stijn Westenend,  2 dansers en een musicus. Naast hun persoonlijke verhaal spraken zij ook uit dat er teveel uitvoerende kunstenaars afstuderen. Dat daar dringend naar gekeken moet worden. En naar de bouw van vele, grote theaters waar bijna geen voorstellingen te zien zijn omdat de theaters het risico niet willen aangaan. Er werd, door al deze verhalen, een helder en actueel beeld van de werkelijkheid geschetst.En dat kwam aan! De Kamerleden spraken van een zeer bijzondere hoorzitting waarbij hun beeld van de uitvoerende kunstenaar is bijgesteld.

Het debat met Asscher op donderdag 11 april was ook spannend. Asscher heeft een bezuiniging beloofd en wil de afschaffing doorvoeren. De Kamerleden vonden echter dat ze nog niet genoeg informatie hebben om de beslissen over de gevolgen van de afschaffing. Daarom hebben zij een gesprek met de sector en onderzoek naar juiste cijfers bedongen bij Asscher.

Op 17 april is er een gesprek met mevrouw Hamer van de PvdA. Op 24 april volgt een gesprek met Minister Asscher. ACT zal hierbij ook aanwezig zijn. Al met al ben ik blij met de inzet van ons allemaal en zie je dat de hoorzitting goed is verlopen en indruk heeft gemaakt. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Gonny Gaakeer

Laatste nieuws