Nieuws

31 januari 2016

Verslag kort geding Rodap – PAM

ACT Nieuws

Op woensdag 27 januari was het kort geding tussen PAM en Rodap. Nog een korte achtergrond: In april 2015 kwamen wij bij elkaar in het Compagnietheater om de deal te bespreken: Eindelijk was er een akkoord bereikt tussen onze cbo’s en RODAP, wij zouden na jarenlange onderhandelingen dan toch (weer) kabelgelden ontvangen. Tevens was een regeling voor Video on Demand vergoedingen overeengekomen. Ondertussen is in juli jl. de wet aangepast waarmee de vergoedingsaanspraken voor – in elk geval – de kabelgelden nu ook wettelijk verankerd zijn. De distributeurs zeggen nu weliswaar dat ze kabelgelden willen betalen, maar verbinden daar zodanige voorbehouden aan dat de cbo’s nog steeds geen gelden kunnen uitkeren. De PAM cbo’s zijn nu genoodzaakt om via de rechter nakoming van de afspraken af te dwingen zodat de cbo’s daadwerkelijk kunnen gaan uitkeren. 

Sieger Sloot schreef dit verslag over het kort geding:

De opkomst was zó groot dat het kort geding voor aanvang verplaatst werd naar de grootste zaal van het Gerechtsgebouw vanwege de enorme hoeveelheid publiek. Zo’n 80 schrijvers, regisseurs, acteurs waren aanwezig. Dat maakte indruk.

Het gehele kort geding nam ongeveer 4,5 u in beslag. Onze advocaat en de 4 advocaten van Rodap (jazeker, de tegenpartij heeft iets meer geld dan wij te besteden….) hebben allen hun verhaal kunnen doen en daarna nog kort op elkaar kunnen reageren. Ook de makers zelf mochten kort het woord voeren. Robert Alberdingk Thijm namens de schrijvers en Maarten Treurniet namens de regisseurs.

Ik heb namens ACT kort samengevat verteld:

  • Dat acteurs succesvolle, getalenteerde, en hardwerkende cultureel ondernemers zijn die hierdoor nog steeds niet meedelen in het financiële succes van dramaproducties
  • Dat wij het belachelijk vinden dat onze cbo’s worden tegengewerkt in het uitkeren van gelden, door continue nieuwe eisen van Rodap

Over 3 weken is er waarschijnlijk uitspraak. 

We houden ons hart vast, want bij aanvang van het kort geding meldde de rechter dat deze materie zeer waarschijnlijk te ingewikkeld en langlopend voor een kort geding is.
We zullen zien. We houden jullie op de hoogte!

Laatste nieuws