Nieuws

3 oktober 2019

The Circle of Film

Algemeen

Op 2 oktober is er een brief verstuurd naar alle Ministers, Staatssecretarissen en leden van de Tweede Kamer. Dit is gedaan door de FPN namens alle ondertekenaars. Dus ook door ACT!

Geachte Ministers, Staatssecretarissen en leden van de Tweede Kamer,

 

In de natuur kennen we het begrip al lang, de ‘circle of life’. De voedselketen waarin iedere deelnemer, hoe klein of groot ook, zijn rol heeft in het voortbestaan van het geheel: bij, alg, mestkever, olifant, schimmel, oerbos, koraal. Het grote dient het kleine, het kleine voedt het grote – elke schakel is onmisbaar wil de keten sterk en gezond blijven.

 

In de cultuur, de door ons mensen gecreëerde ‘mensennatuur’, zou het niet anders moeten zijn. Ook daar zijn er schakels en ketens, die elkaar zouden moeten voeden en dienen. Waar de natuur in millennia van evolutie een organische ‘circle of life’ gecreëerd heeft, daar moeten wij in de cultuur de evolutie telkens opnieuw bedenken. Neem nu de Nederlandse filmcultuur. Er is een zogenaamde filmketen: er worden vanuit het niets ideeën en filmplannen bedacht, ze worden veelal geproduceerd met overheidsmiddelen en private financiering, het resultaat ervan wordt gedistribueerd in binnen- en soms buitenland, en vervolgens worden de films geëxploiteerd in bioscopen, op televisiezenders, dvd’s, video-on-demand-platforms, via kabelmaatschappijen en telecombedrijven. We spreken daarom van een filmketen. Maar een keten is nog geen ketting. De filmketen heeft een begin, waar geld in gestopt wordt en een uiteinde waar geld verdiend wordt. …

Via deze link is de hele brief te lezen.

Laatste nieuws