Nieuws

19 september 2016

Stemmenworkshop Studio Oorbit een succes

Algemeen

Kaatje Kooij (26) is in 2014 afgestudeerd aan de ArtEZ toneelschool in Arnhem. Ze was onderdeel van theatercollectief Moeremans&Sons. Aankomend seizoen is zij te zien in de voorstellingen In mijn hoofd ben ik een dun meisje van NTjong, Kill Your Character van Moermans&Sons en Het verhaal van Hester onder regie van Erik Vos.

 

Afgelopen zomer zag ik via de Facebook van Act een win actie voor een gratis Stemmenworkshop. Meteen stuurde ik een mailtje met WIN WIN WIN en tot mijn verbazing werd ik uitgekozen! Ik liep al een tijdje rond met het idee om ‘iets’ met mijn stem te gaan doen. Het leek mij wel wat, zo in de studio gekke stemmetjes doen en lekker zwoel in de microfoon praten. Wat ontzettend leuk dat ik nu een middag een workshop mocht doen bij Huub Krom bij zijn Studio Oorbit, dacht ik.

 

Ik kreeg een mailtje van Huub dat we 3 x 4 uur zouden werken en de laatste dag een demo zouden opnemen. Oh, dacht ik: het is een echte workshop. Geen kattenpis dus.

 

Op de eerste dag werd ik hartelijk ontvangen door Huub en vertelde hij heel gedetailleerd alles wat met de stembanden te maken heeft. En meteen begreep ik waarom ik zo graag deze workshop wilde doen, niet alleen omdat ik nieuwsgierig was naar wat stem acteren inhoud, maar omdat ik nu twee jaar van school ben en in die tijd nooit meer les had gekregen. Wat raar eigenlijk, dacht ik. Dat ik op veel verschillende plekken aan het werk ben maar nooit meer de tijd neem om mijn vaardigheden als speler te trainen. In het buitenland is dat veel gebruikelijker. Dat een acteur zijn ‘instrument’ blijft ontwikkelen en zijn technische vaardigheden op peil houdt. Voor mij was de workshop nu al geslaagd.

 

In de middagen die volgden deden we verschillende oefeningen, in het opname hok maar ook daar buiten. Om de breedte en kracht van de stem te vinden. Om verschillende kleuren te ontdekken. Maar Huub leerde mij vooral het belang van taal en tekstinterpretatie. Hoe ik vanuit de inhoud van de taal de juiste klemtonen en kleur kon vinden. Vooral niet over de woorden vliegen, maar er de tijd voor nemen. Ik vond het heel prettig dat Huub zijn kennis over stem acteren in alle rust met mij wilde delen. Hierdoor kreeg ik als acteur het gevoel ook de tijd te kunnen nemen om dingen uit te proberen. We hebben verschillende soorten genres behandelt; het in spreken van boeken, reclamespots en audiotours. De laatste dag hebben we 3 demo’s opgenomen die ik mocht hebben om verder te verspreiden.

Wat een fijne en toffe ervaring was dit. En dat stem acteren meer is dan zwoel in de microfoon praten, daar kwam ik al snel achter. Je moet de luisteraar direct pakken, zoals Huub dat zei. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om met Huub Krom bij Studio Oorbit te werken en hoop graag nog eens langs te komen!

Laatste nieuws