Nieuws
De Nederlandse Staat moet muzikanten en acteurs miljoenen euro’s betalen aan achterstallige thuiskopievergoedingen. De Hoge Raad heeft beslist dat de staat ten onrechte vijf jaar lang heeft geweigerd om deze compensatie voor illegaal gedownloade muziek en films te heffen op mp3-spelers en harddiskrecorders. Hoe groot de strop gaat uitvallen voor de schatkist is nog niet bekend.
De schade moet in een bodemprocedure worden vastgesteld. Auteursrechtenorganisatie Norma verwacht binnen een half jaar een uitspraak.
Terugdraaien
In 2007 en de daarop volgende jaren besloten de ministers van Justitie dat consumenten en eindgebruikers geen thuiskopievergoeding hoefde te betalen voor mp3-spelers en harddiskrecorders. Zo’n heffing gold wel voor andere beeld- en geluidsdragers. Norma en de vakbonden FNV, KIEM en NTB begonnen een rechtszaak om die besluiten terug te draaien.
In 2012 oordeelde het Hof dat de musici en acteurs het gelijk aan hun zijde hadden. De Staat stelde cassatie in, maar heeft bij de Hoge Raad nu bakzeil gehaald. De hoogste rechter verwijst naar Europese wetgeving die de Staat de verplichting oplegt om ervoor te zorgen dat rechthebbenden een ‘billijke compensatie’ ontvangen voor thuiskopieën.
Verdrag
Rond thuiskopieën is de laatste maanden een hoop te doen. Vorig jaarhalveerde de rechtbank in Den Haag de thuiskopievergoeding die de Taiwanese computermaker Acer aan kopers van zijn pc’s en laptops doorberekend.
De rechter oordeelde dat de hoogte gebaseerd moet zijn op de geleden schade. Stichting de Thuiskopie mag alleen innen voor naburige rechten op visuele werken voor landen die zijn aangesloten bij het Verdrag van Rome. Maar belangrijke filmlanden als de Verenigde Staten en India hebben dat verdrag niet ondertekend, terwijl Thuiskopie de heffing wel deels baseert op wat er aan kopieën van Hollywood- en Bollywood-films in Nederland circuleert.
Onduidelijk
De stichting liet vorig jaar weten dat deze kwestie allang in de heffing is verdisconteerd. De halvering van de thuiskopievergoeding voor Acer is tijdelijk. Er loopt nog een bodemprocedure. Ook belbedrijf Vodafone draagt niet de volledige thuiskopievergoeding af die het zijn klanten berekent. In een blog schreef topman Rob Shuter dat het onduidelijk of de hoogte van de heffing wel klopt en of het geld wel op de juiste wijze aan muzikanten, filmmakers en anderen wordt uitgekeerd.
‘Ook is het zeer de vraag of de stichting terecht heffingen incasseert over elektronicaverkoop aan zakelijke klanten’, aldus Shuter. ‘Ondertussen betaalt de stichting het geheven geld wel al uit. Hierdoor wordt het heel lastig voor klanten om eventueel onterecht betaalde heffingen terug te vorderen.’
Bron: Volkskrant.nl