Nieuws

27 juni 2013

Sp!ts over Hard Spel

Acteurs

Waldemar heeft de zaakjes op orde

Al zet je met gemak een stuk van Shakespeare neer en draai je je hand niet om voor een dramaserie, als je als acteur niet kunt onderhandelen, ben je eigenlijk nergens. Acteur Waldemar Torenstra nam daarom het initiatief voor Een Hard Spel, een boek vol tips en trucs voor de podiumkunstenaar. „Dit boek is geen schreeuw om meer geld.”

Financiële zaakjes
Acteurs? Die wonen toch in mooie Amsterdamse grachtenpanden of dure villa’s in het Gooi? Niet als ze hun financiële zaakjes niet op orde hebben. En dat gebeurt eigenlijk nog veel te vaak, meent acteur Waldemar Torenstra. De 39-jarige toneelspeler nam daarom het initiatief voor het boek Een Hard Spel, een gids vol onderhandelingstips en –valkuilen voor acteurs.

„De bottomline is eigenlijk dat mensen die nu op de hbo’s leren voor acteur eigenlijk heel weinig leren over de zakelijke kant van het vak. Niets eigenlijk”, vertelt Torenstra.

„Op de toneelscholen word je opgeleid tot een goed acteur, maar wat soms vergeten wordt is dat je daarna ook zelfstandig ondernemer bent. Acteurs weten vaak echt niet wat hun rechten zijn, waardoor heel wat inkomsten aan hun neus voorbij gaan. Ik vergelijk het maar met een timmerman: als hij een mooie tafel maakt, maar hij weet niet hoe hij die moet verkopen, dan heeft hij ook niets aan die mooie tafel. Zo gaat het nu ook in het theatervak.”

Drijvende kracht
Torenstra is het meest bekend van zijn rollen in series als De Band, Grijpstra En De Gier en recentelijk nog het RTL4-drama Divorce, maar speelde ook in talloze theaterproducties en in de films Bride Flight en Leven Boerenliefde. Toch is het niet alleen zijn werk als acteur dat hem aanzette tot het idee voor dit boek. In 2007 was hij ook de drijvende kracht achter de oprichting van ACT, een belangenvereniging voor acteurs.

„Tot vijfentwintig jaar geleden was het voor acteurs allemaal prima geregeld. De herhalingsprijzen, de opbrengsten voor de verkoop van VHS-banden, noem maar op. Maar in vijfentwintig jaar is dat steeds een beetje losgelaten en niemand vanuit de acteurswereld stond toen op om die rechten te behouden. Daardoor ontstond er een enorm gat.”

Naïef
Een beetje naïef, zo zou Torenstra zijn collega’s eigenlijk wel kunnen noemen. „Maar wel met veel liefde, hoor! Ze steken soms een beetje hun kop in het zand. En het is natuurlijk ook lekker om te denken: na mij de zondvloed. Maar zo werkt dat niet. Ik geloof dat je, als je mooi wilt spelen en alles voor je spel wil kunnen doen, dat je dan een rustige omgeving voor jezelf moet creëren. Dat je je geen zorgen hoeft te maken over de financiële kant, omdat alles gewoon goed geregeld is. Dit boek is dan ook geen schreeuw om meer geld of een financieel gidsje, maar iets waar je van kunt leren.”

In Een Hard Spel dat is geschreven door jurist en schrijver Christiaan Alberdingk Thijm, staan niet alleen tips en trucs over valkuilen waar je niet moet intrappen, maar ook ervaringsverhalen. „Gijs Scholten van Asschat, Monique van de Ven, Dirk Zeelenberg, maar ook Vanessa Henneman, een agent. Het is natuurlijk fijn dan veel agenten jouw werk uit handen nemen, maar dan is het alsnog belangrijk om te weten wát ze dan voor jou moeten doen.” Ook zelf staat hij in het boek met zijn ervaringen.

„Ik wist niet eens dat er te onderhandelen viel over het honorarium dat je voor een productie krijgt of dat het herhalingsrecht was afgeschaft. Je kunt het producenten ook niet kwalijk nemen dat ze jou niet alles geven waar je recht op hebt. Zij willen ook gewoon hun geld verdienen.”

Tweede Kamer
Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer de nieuwe wet auteurscontractenrecht en dan zou het boekje zomaar weer overbodig kunnen worden. „Dat zou fantastisch zijn!”, lacht Torenstra die zelf overigens geen financiële vergoeding krijgt als initiatiefnemer van het boekje.

„Nee, maar dat heb ik met volledige bewustwording gedaan hoor. Ik wilde dit graag doen, omdat iedereen recht heeft op een billijke vergoeding voor wat hij of zij doet. Ik sta al met mijn hoofd op de cover van het boek, terwijl ik het niet eens geschreven heb en dat is al gênant genoeg, haha!”

Laatste nieuws