Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Sophie Van Winden
Sophie Van Winden
Sophie studeerde in 2005 af aan de Toneelacademie Maastricht. Direct na haar afstuderen won zij het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de speelfilm Leef! (Willem van de Sande Bakhuyzen). Sindsdien is zij zowel te zien op het toneel als in films en televisieseries.

Zo was ze vast verbonden aan het Noord Nederlands Toneel en later aan Het Nationale Theater, waar ze onder andere hoofdrollen vertolkte in de voorstellingen Romeo en Julia, Tirza en Faust I & II (regie: Johan Doesburg). Voor Faust won zij de Guido de Moorprijs voor haar dubbelrol als Gretchen en Helena.

Vanaf 2011 werkt ze freelance bij Orkater, De Ploeg, Hummelinck Stuurman en afgelopen seizoen was ze te zien in de voorstelling iHO van Tony Kushner (regie: Marcus Azzini) bij Toneelgroep Oostpool. Ook richtte Sophie in 2015 samen met Eva Marie de Waal haar eigen collectief op: Waal & Wind, waarmee ze, bij Via Rudolphi, de voorstelling Holy F maakte. In 2020 volgt een tweede voorstelling van eigen hand: Mama Marlene.

Op het witte doek was Sophie na Leef! te zien in Happy End van Frans Weisz, Code Blue van Urszula Antoniak, Kenau van Maarten Treurniet en Prooi van Dick Maas. Ook vertolkte zij de hoofdrol in de televisiefilm Eileen van Hanro Smitsman, speelde ze in zijn serie De Ontmaskering van de Vastgoedfraude en de korte film Retour.

Verder speelde ze Saskia van Uylenburgh in de serie Rembrandt & ik van Marleen Gorris, in Overspel 2 van Frank Ketelaar en Albert Jan van Rees en in Dokter Deen en Heer & Meester van Pollo de Pimentel. Eind 2018 vertolkt Sophie een rol in de televisiefilm Heer & Meester. In Het Land van Lubbers van Peter de Baan speelde ze Beatrix. Ook is zij vaste gast in het tv-programma De Vloer Op.

Sinds een aantal jaren is Sophie ook werkzaam als schrijfster. Zo heeft zij het scenario van de telefilm 20 leugens, 4 ouders en een scharrelei herschreven. Tevens schreef ze de korte film Retour en was ze co-writer voor de voorstelling Ben Hur van De Ploeg en voor de voorstellingen van Waal & Wind.

Dit seizoen is zij te zien in de 16-delige serie Ik Weet Wie Je Bent in de rol van Eva van Duren en gaat ze de rol van Mona vertolken in de toneelversie van Kom Hier Dat Ik U Kus.