Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Rogier Van Erkel
Rogier Van Erkel
Rogier van Erkel (1985) is acteur en kleinkunstenaar. Hij heeft in vele voorstellingen gestaan (o.a. Ik Ben Een Held, Dissus) en heeft er al meerdere zelf gemaakt (o.a. Gotf!, "All I can do is be me, whoever that is" - Bob Dylan).

Rogier studeerde Docent Theater aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ te Zwolle. Daar ontdekte hij dat lesgeven niet zijn eerste liefde is, maar dat hij wilde spelen. Daarom maakte hij in 2007 de overstap naar De Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. In 2011 ontving hij voor beide opleidingen zijn diploma's en begint hij aan zijn carrière als acteur.

Tijdens zijn opleiding had Van Erkel zich al gespecialiseerd in het muzikaal acteren. In zijn derde jaar op de ATKA maakte hij een solovoorstelling met nummers van Bob Dylan. Zijn afstudeersolo 'Gotf!', was een anderhalf uur durende muzikale monoloog waarin hij het publiek meenam op een reis langs vele personages en waarin hij ongeveer 30 muziekinstrumenten speelt.

Na deze solo vraagt regisseur en artistiek leider van MaxTak, Hans Thissen hem voor zijn eerste hoofdrol. De rol van jongen in het verhaal van Ted van Lieshout 'Ik Ben Een Held'. Samen met 6 muzikanten zorgt de jongen ervoor dat zijn vader allerlei angsten weet te overwinnen.

Na deze voorstelling speelt Rogier nog andere voorstellingen bij Maxtak (Ik Ben Een Goochelaar), Theater M-Lab (Terugkeren), De Parade 2012 (In bed met Rick & Maaike), Theater Gnaffel (Villa Kakelbont), maar vooral bij Theatergroep Kwatta uit Nijmegen.

De samenwerking met regisseur en artistiek leider van Theatergroep Kwatta, Josee Hussaarts, blijkt een succesvolle. Na muzikale voorstellingen als 'Het Orkest Groeit' met het complete Gelders Orkest en ontroerende voorstellingen als 'Icarus, en de lucht is blauw en ook de zee', maken ze de compleet doorgecomponeerde voorstelling 'Dissus, verdwaal mee in de Odyssee'. Voor deze grote zaal productie met 8 leden van Het Gelders Orkest ontvangen ze in 2015 De Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende theaterproductie van dat jaar.

Hierna is Rogier van Erkel te zien in de Kwatta voorstelling 'Perenbomen Bloeien Wit'. Een ontroerende vertelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker.

Aan het begin van 2016 vertrekt hij samen met Theatergroep Kwatta twee maanden naar Amerika en Canada om te spelen in de voorstelling 'Love That Dog', waarin hij in de huid van Jack kruipt. Een jongen die gaandeweg de voorstelling steeds meer lol vindt in het schrijven van gedichten. En dan vooral over zijn hond Sky!

Terug in Nederland speelt hij de vertelling 'De Bestorming' op scholen in Amsterdam. Deze vertelling is een samenwerkingsverband tussen Oorkaan en Het Cello8ctet Amsterdam in het kader van de Cello Biënnale Amsterdam 2016.

Daarna speelt hij de rol van sneeuwman in de voorstelling 'De Kleine Sneeuwman'. Deze grote zaalproductie werd gemaakt en gespeeld in de Chinese stad Xi'an en in de grote zalen van Nederland en werd geregisseerd door Dick Hauser bij Bureau Vanaf2.

Na het Chinese avontuur rolt hij meteen door in de herneming van 'Dissus', die dankzij het winnen van De Zilveren Krekel 2015 in reprise gaat in het voorjaar van 2017.

Vervolgens gaat hij met Theatergroep Kwatta een maand naar Shanghai. Ook daar is de voorstelling 'Love That Dog' een groot succes.

Na deze buitenlandavonturen vraagt het Koninklijk Concertgebouw Orkest hem om een vertelling te brengen naar het verhaal van Peer Gynt. Hier ontstaat de voorstelling 'Koning Klimboom' uit, die een aantal keren speelt in het land.

In november van 2017 speelt Rogier van Erkel samen Paul de Munnik, JP den Tex, Kees Prins en Ernst Jansz een avond lang nummers van Bob Dylan in de voorstelling 'Dylan ontmaskerd'.

Ondertussen spreekt hij een voice-over in onder een afstudeerfilm van Maarten de Bruijne en Puck van Iersel. Zij studeren af aan de Design Academy Eindhoven.

In het voorjaar van 2018 maakt hij in samenwerking met Het Residentie Orkest uit Den Haag en het Rotterdams Philharmonisch Orkest uit Rotterdam de voorstelling 'Peer Gynt'. Wederom is de muziek van Edvard Grieg de aanleiding voor een voorstelling. En Rogier speelt een krachtige maar kwetsbare Peer.

Dan kan hij na de zomer van 2018 weer terecht op het oude nest Theatergroep Kwatta. Daar speelt hij in de voorstelling 'Jabber'. Een voorstelling met een nieuwe taal, bedacht en geschreven door Jibbe Willems. Die voor zijn tekst in 2019 een Zilveren Krekel ontvangt voor Meest indrukwekkende podiumprestatie. Met deze voorstelling gaat Rogier van Erkel de hele wereld over. Onder andere naar Amerika, Egypte, China, Ierland en Engeland.

In het afgelopen jaar is het vuur voor lesgeven en coaching ook aangewakkerd. De jongens van het duo 'Bovenste Knoopje Open' vragen Rogier om hen een aantal masterclasses te geven rondom liedperforming. Dit bevalt van beide kanten zo goed dat een vervolg onvermijdelijk lijkt.