auteursrechten in de audiovisuele media, lijkt echter niet aan te sluiten bij alle nieuwe mogelijkheden. Individuele contractering schiet te kort wanneer werken deel uitmaken van een veel groter (wereld)repertoire. Net als indertijd bij de introductie van kabeltelevisie en verspreiding van programma’s via de satelliet, zijn er nieuwe auteursrechtelijke kaders nodig om volop gebruik te kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden.

Voordelen
Met PAM komen acteurs, scenaristen en regisseurs met een goede oplossing in het audiovisuele sector. Het is een alternatief dat toegang tot werken vergroot, innovatie mogelijk maakt, burgers niet criminaliseert, archieven ontsluit én zelfstandige makers garantie op een billijke vergoeding verschaft. Dat alternatief ligt in goed, transparant collectief beheer van rechten onder wettelijk toezicht en waarbij de culturele en maatschappelijke rol van auteursrechten centraal staat.

PAMflet.filmmakers.2013.pdf
Portal Audiovisuele Makers.pdf
Kamervragen.V009Z24837.pdf
position paper taskforce NPO oktober 2009.pdf

Initiatiefnemers

Het initiatief tot Portal Audiovisuele Makers is genomen door de beroepsorganisaties van scenarioschrijvers, acteurs en regisseurs en hun collectieve rechtenorganisaties.

Netwerk Scenarioschrijvers
LIRA
Dutch Directors Guild
VEVAM
Act Acteursbelangen
NORMA