Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
reactie ACT op zaak Job Gosschalk
Door  |  6 December 2019 00:00 uur
reactie ACT op zaak Job Gosschalk

Vorige week kwam op twitter en in de schrijvende pers naar buiten dat het OM na een mediationtraject geen verdere strafvervolging tegen Job Gosschalk instelt en dat de zaak voorwaardelijk is geseponeerd. Hij zou zich volgens zijn advocaat nu gaan beraden op zijn toekomst en overwegen zijn oude werk weer op te pakken.  

Naar aanleiding hiervan vinden wij als ACT-bestuur dat wij onze mening hierover met onze leden moeten delen.

 

Het grensoverschrijdend gedrag van Job Gosschalk waar acteurs in meer of mindere mate mee te maken hebben gehad, maar ook de machtspositie van Kemna Casting die dit gedrag in de hand werkte, heeft aan acteurs maar ook aan het vak in het algemeen, veel schade gebracht. Op ledenvergaderingen en gesprekken zoals in de Balie n.a.v. de documentaire over Harvey Weinstein, bleek de boosheid en frustratie hierover nog steeds enorm.

 

Als Job Gosschalk, die heeft toegegeven grenzen te hebben overschreden, daadwerkelijk overweegt zich weer in het theater/film en tv vak te begeven, zijn wij van mening, net als de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers overigens, dat hij eerst ons vertrouwen zal moeten terugwinnen voor hij weer aan het werk gaat. Maar een terugkeer als castingagent lijkt ons op dit moment een brug te ver. Ook de nieuw opgerichte Dutch Casting Society vindt dit laatste een slecht idee.

 

Overigens heeft Job Gosschalk van het OM een proeftijd van drie jaar gekregen, wat betekent dat hij niet alleen in de film- en theaterwereld onder een vergrootglas ligt.

 

Waar ACT de laatste twee jaar vooral op ingezet heeft, is het verkleinen van machtsposities in de Nederlandse castingwereld, het opbreken van kartelvorming (casten/produceren/vertegenwoordigen) en het vergroten van vertrouwen op de werkvloer. 

In het realiseren daarvan werken wij samen met andere beroepsverenigingen en is bijvoorbeeld Mores-online opgericht. De noodzaak om ons werk veiliger en eerlijker te maken wordt breed gedeeld en we zien op allerlei fronten dat daar grote stappen in worden gezet. Wat ons betreft is er geen weg meer terug. 

Alleen leden van Act kunnen reacties plaatsen.