Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Succesvol eerste jaar Film Production Incentive
Door Nederlands Film Fonds  |  13 Juli 2015 00:00 uur
Succesvol eerste jaar Film Production Incentive De nieuwe stimuleringsmaatregel filmproductie in Nederland (Netherlands Film Production Incentive) heeft in het eerste jaar een substantiële impuls gegeven aan de productieactiviteit in de Nederlandse filmindustrie.

 

Sinds de start in juni 2014 zijn 92 filmprojecten ondersteund, waarvan 71 speelfilms, 19 documentaires en 2 animatiefilms, voor een totaalbedrag van ruim 22,3 miljoen euro. Het totale productiebudget, dat in Nederland zal worden besteed voor deze projecten, bedraagt ruim 108 miljoen euro. Inmiddels hebben 14 filmproducties hun première beleefd, zijn er 48 momenteel in productie en verkeren 30 projecten in het laatste stadium van financiering.


59 projecten kwamen tot stand als internationale coproductie met landen als België, Luxemburg, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Hongarije, Polen, Estland, Oostenrijk, Japan, Mexico en Argentinië.


Onder de gesteunde projecten bevinden zich onder meer:

  • Love & Friendship van regisseur Whit Stillman naar het boek van schrijfster Jane Austen, een coproductie tussen Ierland en Nederland waarvoor onder meer Ranko Paukovic als sound designer en Richard van Oosterhout als cameraman verantwoordelijk zijn.
  • Voor The Night Of A Thousand Hours van regisseur Virgil Widrich, een coproductie tussen Luxemburg, Oostenrijk en Nederland zijn ambitieuze visual effects en postproductie werkzaamheden uitgevoerd door Filmmore Amsterdam.
  • Brimstone de nieuwste film van Martin Koolhoven is momenteel in productie en wordt gecoproduceerd tussen Nederland, Hongarije, Duitsland en België, waarbij onder meer production designer Floris Vos, editor Job ter Burg en sound designer Herman Pieëte betrokken zijn.
  • Kebab Royal, een film van Peter Brosens & Jessica Woodworth is een Belgische co-productie met Bulgarije en Nederland waaraan onder meer cameraman Ton Peters en sound designer Michel Schöpping meewerken.
  • Het animatieproject De Dieren in het Hakkebakkebos van Rasmus A. Sivertsen is een coproductie van Noorwegen en Nederland waarvoor Pedri Animation onder andere het character design van de poppen ontwerpt.
  • Strike a Pose van regisseurs Ester Gould en Reijer Zwaan over de dansers achter Madonna is een Nederlandse documentaire in samenwerking met België, waarbij onder andere Dorith Vinken de editing voor haar rekening neemt.


De Netherlands Film Production Incentive werd in 2014 geïntroduceerd om het productieklimaat in Nederland te bevorderen en de internationale concurrentiepositie te versterken. De maatregel biedt een financieel voordeel van maximaal 30% in productiekosten van filmproducties die in Nederland zijn besteed.

Alleen leden van Act kunnen reacties plaatsen.