Nieuws
FNV KIEM lanceerde onlangs ism ACT een enquête naar de gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid binnen de kunst- en cultuursectoren. Hierbij de tussenstand van deze enquête.
De voornaamste conclusie is dat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid minder zekerheid biedt. De enquête blijft voorlopig in de lucht om de gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid te kunnen blijven monitoren.
- 70% van de mensen die de enquête hebben ingevuld zijn werkzaam in de kunst- en cultuursector. 5% in de tv/filmsector en 25% anders.
- De hoogst genoten opleiding is: 9% MBO, 68% HBO en 8% WO.
- De leeftijden zijn mooi verdeeld over de verschillende leeftijdscohorten: 21 t/m 30 jaar 30%; 31 t/m 40 30%; 41 t/m 50 28% en 50 t/m 60 12%.
- Laatste contract: 70% geeft aan dat dit een tijdelijk dienstverband is en 18% geeft aan als zzp’er/freelancer te werken.
- Hoeveel contracten heeft men u op rij gekregen: 30% geeft aan dat dit het eerste tijdelijke contract is, 30% geeft aan dat dit het tweede tijdelijke contract is, 20% het derde tijdelijke contract op rij en 20% geeft aan meer dan drie contracten op rij te hebben gehad.
- Duur van het tijdelijke contract: 80% geeft aan dat dit kleiner of gelijk aan 1 jaar is, 15% geeft aan 2 jaar.
- Totale duur van het aantal tijdelijke contracten geeft een heel gelijk beeld over de verschillende looptijden:
- Loopt het contract af voor 1 juli? 40% geeft aan dat dit inderdaad het geval is. Bij 60% loopt het contract door na 1 juli.
- Reden van opzegging: 80% geeft aan van rechtswege.
- Wordt het huidige contract verlengd? Ja, geeft 20% aan, nee geeft 65% aan.
- Hoe ambieer je je werk te doen (meerdere antwoorden mogelijk)? 45% heeft het liefst een vaste baan, 55% tijdelijk contract, 25% zzp’er/freelancer, 15% artiesten verloning en 20% een hybride vorm.
- Kun je deze zin afmaken: “De Wet Werk en Zekerheid biedt …. 80% geeft aan “minder zekerheid”.
Wil je de enquête invullen? Dat kan via deze link.