Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Marieke Heebink
Marieke Heebink
Nadat Marieke Heebink in 1988 afstudeerde aan de Toneelschool Arnhem, sloot ze zich aan bij diverse toneelgezelschappen waaronder De Trust waar ze genomineerd werd voor de Colombina voor haar rol in het stuk Platonov. Vanaf 1994 is zij onderdeel van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Hier speelde zij prachtige rollen in verschillende stukken en volgde een rij van onderscheidingen. Zo werd zij genomineerd voor de Colombina voor haar rol in Een Soort Hades (1997), Zomertrilogie (2010), Na de Zondeval en De Russen (2012). Ook waren er nominaties voor de Theo d’Or voor Zes Personages (1998) en Na de Repetitie/Persona (2013). Ze won de Theo d’Or voor Een Ideale Vrouw (1999) en Medea (2015).

Naast het feit dat Marieke heel veel ervaring heeft op de planken, was ze ook in verschillende speelfilms te bewonderen. Marieke werd bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in de speelfilm 1000 Rosen (1994).

Op televisie was Marieke te zien in verschillende producties, zoals Pleidooi, Bij ons in de Jordaan, Mevrouw de Minister, Gouden Bergen, Moordvrouw en Heer en Meester. Ook speelde ze rollen in de tv-films Zondag van Froukje Tan, Eilandgasten van Karim Traidia, Het Gouden Huwelijk van Paul Ruven en 20 Leugens, 4 Ouders en een Scharrelei van Hanro Smitsman.

In 2016 en 2017 was Marieke op televisie te zien in de series La Famiglia en Petticoat. In het theaterseizoen 2017/2018 speelt Marieke bij Toneelgroep Amsterdam in de voorstellingen Medea, Kings of War, De Meiden, De Stille Kracht, Oedipus en Na de Repetitie/Persona.

In seizoen 2018/2019 is ze te zien in Een klein leven, Na de repetitie/Persona, Dood in Venetië, Medea, De stille kracht, Husbands and Wives en Oedipus.