Nieuws

10 juni 2020

Marcus Azzini legt per direct taken neer

Toneel

Artikel door Joke Beekmans – Theaterkrant

Marcus Azzini legt zijn taken als artistiek directeur, bestuurder en regisseur bij Toneelgroep Oostpool per direct en tot nader orde neer. Dat maakte het gezelschap vanochtend bekend. De Raad van Toezicht heeft opdracht gegeven tot een vervolgonderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag bij het gezelschap, onder meer nadat er afgelopen week daar nieuwe meldingen van binnenkwamen. Azzini wil ‘rust creëren bij Oostpool en alle ruimte bieden voor onderzoek’.

De nieuwe meldingen kwamen binnen na publicaties over een eerste onderzoek naar aanleiding van gemeld grensoverschrijdend gedrag. Bureau Bezemer & Schubad concludeerde toen dat er van machtsmisbruik door Azzini ‘geen sprake’ was, wel dienden er maatregelen genomen te worden voor een veiligere en professionelere cultuur binnen het gezelschap. De Raad van Toezicht heeft Mores, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten, televisie- en filmsector, gevraagd te adviseren op welke wijze een verdiepend onderzoek vorm te geven. ‘Om recht te doen aan alle betrokkenen’, legt Azzini per direct en tot nader order zijn functie neer.

‘We geloven oprecht dat we het heden en verleden recht moeten aankijken en bespreekbaar moeten maken wat onbesproken bleef, om zo tot heling te komen’, schrijft Karen Verkerk, voorzitter van de Raad van Toezicht in een persbericht. ‘Alleen op die manier kunnen we werken aan de verandering die nu nodig is en waarin openheid, transparantie en op een integere en veilige manier werken de basis zijn.’

Lees het hele artikel hier…

Foto: Bas de Brouwer

Worstel je met een ervaring van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik, agressie of geweld in de sector? Neem contact op met de vertrouwenspersonen van Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in podiumkunsten-, televisie- en filmsector.

Laatste nieuws