Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Lonneke Dapiran
Lonneke Dapiran
Lonneke Dapiran (Tilburg, 15 april 1978) is een actrice en illustrator.

In 2004 studeert zij af aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, Toneelschool Arnhem.

Na de middelbare school wordt zij aangenomen op 2 diverse Hogescholen voor de Kunsten:
- Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, Toneelschool Arnhem en
- Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), richting Beeldende Kunst, Autonoom Kunstenaar.
Lonneke besluit aan de Toneelschool Arnhem te gaan studeren, waar ze o.a. les krijgt van Kitty Courbois en Gees Linnebank. Zij loopt stages bij Toneelgroep Oostpool (Arie de Mol), Jeugdpoppentheater Gnaffel (Pieter Vrijman), Theater Kwatta (Josee Hussaarts), het Nationale Toneel (Frans Strijards) en maakt diverse multidisciplinaire projecten. In 2004 studeert zij af en gaat werken als actrice en theatermaker.

Na haar opleiding speelde ze een aantal seizoenen hoofdrollen bij Theatergroep Suburbia (Albert Lubbers) (2005-2008) en daarna bij jeugdtheatergezelschappen Theater Gnaffel (Elout Hol, Rob Vriens) (2009-2011) de musical “Woezel en Pip In de Tovertuin” (2011) en recent bij Muziektheater Het Filiaal (Monique Corvers) (2013-2014) . Ook werkt Lonneke in producties mee als actrice en theatermaker bij Het Onafhankelijk Toneel (Mirjam Koen) (2006) en Theater Vis à Vis (2006). Daarnaast is ze te zien in tv-series waaronder de kostuumdrama “Juliana, Prinses van Oranje” (Robin Pera) (2006), “Het Sinterklaasjournaal” (Steven de Jong) (2008), “Feuten” (Remy van Heugten) (2010) en korte films als “Gewoon Praten” (Beer ten Kate) (2009). Ook spreekt zij stemmen in voor kinderseries en films.

In 2011 staat Lonneke op het Internationale Angel Art Festival in Portugal met haar surrealistische beeldende locatie-theatervoorstelling “Ik Verlang Jou”. Als theatermaker, speler en regisseur. De voorstelling wordt enorm goed ontvangen door internationale kunstenaars en het bestuur, dat er plannen zijn om dit verhaal verder uit te werken.

Illustrator:
In 2012 / 2013 professionaliseert Lonneke haar illustraties en neemt zij diverse lessen bij illustrator Kim Welling. Korte tijd daarop, begin 2014, debuteert Lonneke als illustrator met de nieuwe kinderalbum van zangeres DO, “Drie kleine kleutertjes en een dappere Dodo”. Zij maakt de illustraties, hoesontwerp en lay-out van deze cd en het album komt uit op iTunes in februari 2014 en als fysieke cd verschijnt het in een oplage van 10.000 stuks bij een grote actie van hoofdsponsor Nutricia. In 2014 volgt zij een aantal masterclasses van schrijver en illustrator Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman en maakt zij diverse ansichtkaarten en een yogaboek.

In 2015 is zij te zien in:

Maart 2015 komt de documentaire "Van alderley Gekoock" (eet- en drinkgewoontes in de 17e-19e eeuw) uit voor musea en dvd. Lonneke debuteert als documentairemaker en scriptschrijver.
Zij is tevens de presentator en doet de regie. Voor Open Monumentendag 2015 van het Utrechts Monumentenfonds (UMF) maakt zij een film over een monumentenpand in Utrecht en haar geschiedenis.

-----------
Prijzen

Tijdens het International Theatre Festival te Casablanca (Marokko) in 1996 sleept Lonneke de prijs voor best performance in de wacht en in 2012 krijgt zij een nominatie voor beste actrice bij het 48 Hours Film Project.

www.lonnekedapiran.nl