Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Julia Van De Graaff
Julia Van De Graaff
Julia van de Graaff studeerde in 1994 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Daarna volgde zij nog een halfjaar lessen aan de toneelschool in Krakau bij o.a. Krystian Lupa en Krzysztof Globisz. Zij speelde o.a. bij Het Nationale Toneel, Theater van het Oosten, Theaterhuis Alba, en Mighty Society (2 én 3) en was te zien in meerdere voorstellingen van Golden Palace, waaronder 'Feest!', 'Snowbirds', 'Contact', ‘Rampentraining voor Stewardessen’ en in 2015 nog in 'Restaurant Amore'.
In 2007 maakte zij ook haar eerste eigen voorstelling ‘Deathkit’, een eigen bewerking en vertaling van de roman van Susan Sontag in de regie van Dic van Duin.
In datzelfde jaar speelde zij in 'De Kantine' van Polly Maggoo, waarvan de tekst tot stand kwam op basis van interviews, die zij deed, met oud- activisten van het Poolse Solidariteit. Deze voorstelling speelde zij in 2009 opnieuw, dit keer in het Pools op locatie in de scheepswerven in Gdansk.
In 2009 was zij ook te zien in het succesvolle ‘Zeeuwse Vrouwen’ van Productiehuis Zeelandia, dat in 2016 een vervolg kreeg met 'Zeeuwse Vrouwen 2' Daarnaast was zij te zien in 'Spoonface' van Lee Hall bij Bonte hond, dat bekroond werd met de VSCD jeugdtheaterprijs, de Zilveren Krekel.
Bij Zeelandia, initieerde zij ‘King, sweet King’ een tekst van Paul Pourveur, gebaseerd op interviews met haar Zeeuwsvlaamse familie. In 2012 werd deze voorstelling in de regie van Paul Knieriem gespeeld door heel Zeeland én Den Haag en Amsterdam. Daarna was zij bij Zeelandia te zien in 'En/of' van Judith Herzberg, in regie van Ilmer Rozendaal.
Bij Blau Hynder maakte zij i.s.m. regisseur Dick Hauser en saxofonist Anne Zwaga 'Cleo & Lex', een test van Simon Weeda. Deze huiskamervoorstelling speelde zij 75 keer door heel Nederland in 2016 en 2017.

Sinds 2016 is zij artistiek leider van Tg.LYNX. De eerste voorstelling van Tg.LYNX, 'De Tweede Wereld' over informanten en oppositieleden en de geheime diensten achter het IJzeren Gordijn toerde in najaar 2016 en begin 2018 door Nederland en België. Februari 2018 was de voorstelling te zien op New Epiphanies Festival in Warschau.
In 2018 maakte zij met Tg.LYNX 'Apocalypse How' van Simon Weeda in een regie van Ivar van Urk.

Voor televisie speelde zij gastrollen in o.a. 'Boks', 'Keizer & de Boer', 'Spanga’s', 'Zestien Miljoen Rechters', 'Snuf de Hond' en 'Flikken Maastricht'. Ook had zij een vaste rol als Nadja in de Friese advocatenserie 'Dankert & Dankert' van Steven de Jong.
Zij speelde in meerdere korte films, waaronder 'Roes van de Jeugd' van Joël Duinkerke, 'Moker' van Kuba Szutkowski en Edgar Kapp (Hiervoor ontving zij tijdens 48h Film Project Rotterdam de prijs voor Beste Actrice van Jury Loes Luca, Susan Visser en Shariff Nasr), 'Leeuw. Panter. Wolvin' van Véras Fawaz (naast Ad van Kempen, Martin Koolhoven, Stella Bergsma en Stefano keizers) en 'Zwart' van Tommie Geraedts.