Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Jip Smit
Jip Smit
Opleiding

Jip studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ook behaalde zij haar propedeuse aan de HKU, acteursopleiding.
Ook heeft Jip verschillende workshops gevolgd, waaronder Theaterworkshops van o.a. Hans Croiset, Hans Man in ‘t Veld en Saskia Temmink. En liedperforming workshops van Ruut Weissman, Paul de Munnik en Ricky Koole. Stem, solfège en zangworkshops van Leo van der Plas, Bas Odijk, Rutger Laan en Edwin van Gelder.

Theater

Voor haar opleiding speelde Jip al bij Theatergroep Dox en tijdens haar opleiding maakte en speelde ze een muziekprogramma voor de Parade en speelde in het seizoen 2011-2012 in de voorstelling Napoleon op Sint Helena in de regie van Ursul de Geer. Jip studeerde af met de voorstelling 6549 in de regie en begeleiding van Paul van der Laan en Marijn van der Jagt.
In 2012-2013 was zij te zien als Conny in de Hazes Musical: Hij Gelooft in Mij, regie Ruut Weissman van Joop van den Ende Theaterproducties. Daarna speelde Jip in de voorstelling Powervrouwen, regie: Bruun Kuijt van Bostheaterproducties en Op De Bodem, regie: Michiel de Regt van Orkater.

Jip was in 2014 te zien voor Atelier Oerol in de voorstelling Happy place 2, op het Over het IJ festival, in Happy place 3, regie: Karlijn Kistemaker. En in Als de dag van toen, regie: Pieter Kramer.
In 2015 speelde Jip in de voorstelling ‘Een bruid in de morgen’ bij Toneelgroep Amsterdam, regie: Maren Bjorseth, Medea van Toneelgroep Amsterdam, regie: Simone Stone. En in Galileo bij Theatergroep Sonnevanck, regie: Karlijn Kistemaker.
Vorig seizoen speelde Jip in de afstudeervoorstelling ‘Who’s my daddy’ van Karlijn de Boorder. En in de voorstelling ‘Kavel Kamp Noord’ op Over het IJ festival. In regie van Karlijn Kistemaker. En afgelopen seizoen ging Jip in reprise met de voorstelling Medea van Toneelgroep Amsterdam.

Op dit moment speelt Jip een van de hoofdrollen in de voorstelling de Marathon, regie: Job Gosschalk.

Televisie

Jip speelde mee in De Gouden Eeuw van de NTR, Spuiten en Slikken van BNN, Dinie’s dierenshop van de VPRO en Gerede Twijfel. En draaide ze meerdere sketches voor het Klokhuis. Ook heeft Jip de zangpartijen van het koor in de serie Levenslied ingezongen onder begeleiding van Rutger de Bekker. Jip was in 2014 o.a. te zien in de films Toen was geluk heel gewoon, Bro’s before Ho’s, regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil.

In 2015 speelde Jip Liesbeth List in de serie Terug naar de jaren 60 van Niek Barendsen, regie; Albert-Jan van Rees. En in de serie Goedenavond, dames en heren van Omroep Max. En speelde Jip als Josefien in de afstudeerfilm ‘Eigen’.

Afgelopen jaar was Jip te zien in de rol van Moos in de tele-film Sam en Moos, regie: Job Gosschalk. En als juf Smit in de serie ‘Dokter Tinus’, als ‘Noortje’ in de korte film van ‘Het grandioze falen’, regie: Max Lunter. En Jip speelt in een aflevering van de serie ‘Jeuk’ van de VARA, regie Job Gosschalk.

Afgelopen seizoen was Jip te zien in de rol van Inge in de film ‘De zevende hemel, regie: Job Gosschalk. En in een bijrol in de film ‘Weg van Jou’, regie: Jelle de Jonge en de film Bella Donna’s, regie: Jon Karthaus.

Overig

Jip schrijft ook graag eigen teksten, is vaardig in modern dans, klassiek ballet en Jazz, speelt basgitaar en is een Alt/mezzo Sopraan.