Nieuws

13 september 2022

Intimiteitscoördinatie NL. – winnaars ACT Award 2022

ACT Nieuws

ACT acteursbelangen reikt elk jaar de ACT AWARD uit aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor acteurs. Deze prachtige award van juwelier Gort is voor diegene die wij als bestuur willen bedanken voor hun geweldige inzet voor ons acteurs. 

Dat onze werkvloer een onveilige werkvloer was en soms nog steeds is, is lang genegeerd. Pogingen hier iets aan te veranderen werden afgedaan als aanstellerij en preutsheid.  “Zo gaat het nu eenmaal in dit wereldje“, werd mij vaak gezegd. En “Als je dat niet prettig vindt moet je je afvragen of dit wereldje wel iets voor jou is”. Het duurde lang voordat degene die zich onveilig voelden zich erover uit durfden te spreken. 

ACT zet zich al geruime tijd in om dit tegen te gaan. Met de Commissie Veilige Werkvloer en natuurlijk de komst van het landelijke meldpunt Mores Online. En dat werpt zijn vruchten af.  Er is een verandering gaande in de sector. 

Maar dat we nog meer konden doen bewijst dit team van vrouwen dat het heft in eigen handen nam.

 

Winnaars ACT Award 2022: Markoesa Hamer, Anna van Schijndel, Cynthia Abma en Marjan Lammers.

De winnaar van 2022 is een team dat zijn nek heeft durven uitsteken om onze werkvloer veiliger te maken.

Zij hebben zich het afgelopen jaar op uitzonderlijke wijze ingezet om naast hun andere werk een organisatie te creëren waar we niet meer omheen kunnen. Vier onafhankelijke filmprofessionals met hetzelfde doel. Intimiteitscoördinatie op de kaart zetten als een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse film- en theaterwereld. 

Een intimiteitscoördinator is iemand die intieme scènes (sexscènes, naaktscènes) begeleid en choreografeert. Vergelijkbaar met wat een stuntcoördinator doet met vechtscènes. Het doel van een intimiteitscoördinator is een heldere structuur bieden rondom scènes met intieme inhoud. 

In anderen landen verplicht (nu Nederland nog).

Door het harde werk van dit team zijn er het afgelopen jaar enorme stappen genomen voor onze veiligheid. Ze hebben iets heel belangrijks voor ons gecreëerd n.l.: communicatie.
Ze sporen regisseurs aan inhoudelijk na te denken over hun intieme scènes en helpen ons, de acteurs deze visie te realiseren zonder onze grenzen over te gaan. 

Zij hebben ervoor gezorgd dat we ons veiliger voelen op de set, dat intieme inhoud eindelijk bespreekbaar wordt gemaakt. Dat we ons uit durven spreken, dat we niet gaan pleasen en misschien ja zeggen op iets wat voelt als een nee. Zij overbruggen deze kloof als bemiddelaar, psycholoog en creative. De vragen die ze stellen zijn dramaturgisch verdiepend en zetten alle neuzen dezelfde kant op. 

Bestuur en leden van ACT acteursbelangenvereniging reiken de ACT AWARD 2022 uit aan
Intimiteitscoördinatie NL. Markoesa Hamer, Cynthia Abma, Marjan Lammers en Anna van Schijndel. 

 

Laatste nieuws