Nieuws

2 juni 2022

In Memoriam – Gijs de Lange

ACT Nieuws

In zijn woonplaats Amsterdam is acteur en regisseur Gijs de Lange overleden.

Gijs de Lange, geboren in 1956, speelde na de toneelschool in Maastricht bij Zuidelijk Toneel Globe onder Gerardjan Rijnders, in producties als Troilus en CressidaHofscènes en Wolfson, de talenstudent.

Vanaf 1984 gaat hij regisseren (oa de afstudeervoorstelling van Hans Kesting) en in 1987 gaat hij met Rijnders mee naar Toneelgroep Amsterdam (het huidige Internationaal Theater Amsterdam), waar hij de openingsvoorstelling Waarom… daarom regisseert, met de drie directeuren als spelers.

In Amsterdam speelt hij in Rijnders’ grote voorstellingen als Mein KampfBallet en Een soort Hadesen

Vanaf 2001 gaat De Lange verder als freelance theatermaker en regisseert meerdere muziektheaterproducties van o.a. Orkater, Het Toneel Speelt, en de Nationale Reisopera. Ook veel cabaretiers werken met hem samen. De laatste producties onder regie van De Lange zijn Showponies 1 en 2 van Alex Klaasen.

Bij Stichting Special Arts zette De Lange zich in voor spelers met een beperking. De Lange gaf ook regelmatig les bij de Toneelacademie in Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Bij het televisiepubliek is De Lange vooral bekend van zijn rollen in Het Klokhuis en historische personages in de Welkom in de Geschiedenis-reeks. Hij speelde ook rollen in tv-series als Gooische vrouwen en Oogappels.

De Lange overleed na een kort ziekbed, als gevolg van een longfibrose. Ruim een week voor zijn dood sprak hij nog uitgebreid met podcastmaker en acteur Pepijn Schoneveld over zijn naderende einde. Schoneveld heeft de aflevering donderdag als eerbetoon online gezet.

(Met dank aan Simon van den Berg – Theaterkrant)

 

 

Laatste nieuws