Nieuws

25 mei 2020

In gesprek met Barry Atsma: “In Duitsland wordt er alweer volop gedraaid”

ACT Nieuws

In gesprek met Barry Atsma: “In Duitsland wordt er alweer volop gedraaid”

We spraken Barry Atsma die nu voor het project Du Sollst nicht lügen van tv Sender Sat1 aan het werk is in Duitsland.
Hij vertelt dat er een strak protocol gehanteerd wordt. En er is een Corona-beambte die de naleving op de set strikt in de gaten houdt. Het protocol lijkt veel op die in Nederland ontwikkeld is voor de audiovisuele sector. We vroegen hoe het in z’n werk gaat.

Barry: “Alle betrokkenen zijn verdeeld in zones. Het zijn er drie.
Er zijn verschillende looproutes voor de verschillende zones. Iedereen loopt met een mondkapje op en handschoenen aan. Ook die zijn er in verschillende soorten: beschermend tot ultra beschermend. Voor bijvoorbeeld de make-up mensen. De mondkapjes mogen alleen af als het echt niet anders kan. Ook acteurs moeten in de make-up stoel een mondkapje op, bij het doen van het haar bijvoorbeeld.
De acteurs zitten samen met de cameraman, de focus puller en de regisseur in Zone 1.
Make-up mensen zitten in een andere zone, maar bij het bijwerken gaan ze gekleed in een short en dragen ze mondkapjes en handschoenen. Ook mogen, als ze het haar doen, hun handschoenen kort af, maar desinfecteren handen goed voor en na.

In principe neemt iedereen op de set de 1,5m-regel in acht. Behalve als het echt niet anders kan, zoals bijvoorbeeld bij intieme scènes. Alleen de medewerkers uit Zone 1 mogen de 1,5m-regel overschrijden. Overal op de set zijn er desinfecterende middelen aanwezig en iedereen wordt eraan herinnerd om de handen te wassen en spullen te desinfecteren.”

Barry legt uit dat je alleen mag omgaan met de mensen uit je eigen zone en op 1,5m afstand. Dus wachten tussendoor, lunchen en dergelijke mag alleen met de mensen uit de zone waar je in zit. “Zomaar rondlopen en hangen gaat absoluut niet. Alle zones, routes, de 1,5m, zijn afgeplakt, dus duidelijk aangegeven,” vertelt hij.

Intieme scènes, zoals zoen, vecht, sex, knuffelen en in bed leggen van kinderen worden zoveel mogelijk samen op bepaalde dagen gedraaid. Iedereen, die met die scènes te maken heeft, wordt getest. Het is een speekseltest.
“Als je in een blokje dagen van intieme scènes zit, word je op de eerste draaidag van zo’n blok getest en dan gevraagd om voor en na het draaien in zelf-quarantaine te gaan”, zegt Barry. Zo wordt het risico op besmetting buiten de set minimaal gehouden. Op gewone draaidagen, met scènes waarin afstand gehouden kan worden, hoef je niet in zelf-quarantaine.

De greenroom voor acteurs is een grote, goed geventileerde ruimte (open ramen) waar ook 1,5m in acht genomen wordt. Er worden mondkapjes gedragen en privéspullen zitten in plastic tassen.
Zo zijn er nog tal van oplossingen die worden gehanteerd om zo veilig mogelijk te werken. In een range van eigen verantwoordelijkheid nemen tot allerhande slimme cameraopstellingen.

Tussen het draaien door mag Barry naar huis met het dringende verzoek alleen met zijn gezin om te gaan en zaken als supermarkten en andere ontmoetingen te mijden. Hij is zeer positief over deze manier van werken: “ook al zitten er wat haken en ogen aan, zoals wat lastigere communicatie met een mondkapje op, zeer creatieve planning en extra geld, ze zijn niet onoverkomelijk. Ik voel me een mazzelaar”.

Laatste nieuws