Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Hadewych Minis
Hadewych Minis
In 1999 studeerde Hadewych af aan de Toneelacademie in Maastricht. Na de toneelschool vertrok ze naar New York om daar Method Acting te studeren aan het Lee Strasberg Theatre Institute. Voor theatergroep ZT Hollandia speelde ze onder meer in het locatieproject Lange Lies Lange Jan en in de grote zaalproducties De Onverschilligen, De Metsiers en Richard III. In 2003 volgde een solovoorstelling Minis en de muziektheaterproducties Sentimenti, Inanna en Seemansliederen. In 2005 sloot Hadewych haar carrière bij ZT Hollandia af met de eindvoorstelling Fort Europa en sloot zij zich aan bij het ensemble van Toneelgroep Amsterdam, waar zij onder andere schitterde in voorstellingen als Scènes uit een Huwelijk, Don Carlos, Opening Night, Romeinse Tragedies en Angels in America. In 2014 speelde Hadewych in de voorstelling Welkom in het Bos onder regie van Alex van Warmerdam.

Op televisie had Hadewych een vaste rol in de serie Floor Faber. Ze speelde de rol van Prinses Maxima in de VPRO dramaserie De Kroon die in 2006 een Gouden Kalf ontving voor beste tv drama. In 2010 kroop zij wederom in de huid van Prinses Maxima in de speelfilm Majesteit onder regie van Peter de Baan.
Verder was ze te zien in de serie Zwarte Tulp en de veelgeprezen familieserie Vrolijke Kerst, had ze een hoofdrol in de serie Zenith en had ze een grote rol in het tweede seizoen van de serie Hollands Hoop.

Op het witte doek was Hadewych te zien in Phileine Zegt Sorry, Nadine, Moordwijven, Het Leven uit Eén Dag, My Queen Karo, Loft, Mannenharten (I & II) en Oude Liefde. In de psychologische thriller Zwart Water van Elbert van Strien speelde ze de hoofdrol naast Barry Atsma.

Haar hoofdrol in Borgman van Alex van Warmerdam (geselecteerd voor de Gouden Palm Competitie van Cannes) werd bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Actrice.
De rol van Rachel Hazes in de film Bloed, Zweet en Tranen van Diederick Koopal leverde Hadewych een Gouden Kalf voor Beste Bijrol op (zij speelde deze rol eerder in de musical Hij Gelooft in Mij).
In 2016 volgde een rol in de Duitse speelfilm Toni Erdmann onder regie van Maren Ade. Deze film werd ook geselecteerd voor de Gouden Palm Competitie in Cannes. In datzelfde jaar werd Hadewych genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in De Helleveeg van André van Duren.

Naast het acteren heeft Hadewych een succesvolle zangcarriere. Zij heeft samen met Mike Boddé opgetreden door heel Nederland met de muziekvoorstellingen Gelukkig met Hadewych en Mike en Vrij met Hadewych en Mike. In 2013 bracht zij haar debuutalbum uit en ging ze met haar eigen band op tournee. Haar tweede albumThe Truth and Nothing but the Truth kwam uit in het najaar van 2014 en werd opnieuw gevolgd door een tournee.

In 2018 staat Hadewych in het theater met de muzikale solovoorstelling Minis Plus.