Nieuws

21 mei 2013

Foto’s ACT Feest 2013

ACT Nieuws

Speech Gijs Scholten van Aschat

Goedenavond,

Aan mij de eer om de act award 2013 uit te reiken
De act award is een prijs voor iemand die zich in de ogen van de leden ( de acteurs) buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor ons vak.
Winnaars van de award waren Hans Kemna, Henk scholten namens het Tin en Frans Lommers

Acteurs hebben reflectie nodig. Iemand die ze een spiegel voorhoudt. in de repetitiefase is het de regisseur, maar na de premiere is die weg, en vaar je op het oordeel van je collega’s en het publiek.
Maar je wilt dat er over jou en de voorstelling geschreven wordt, het moet geboekstaafd zijn. Het is tenslotte het enige bewijs van je bestaan als toneelacteur. Wij laten geen schilderij, boek of cd achter, nee wat rest zijn wat foto’s, het programma boekje en soms een vage registratie op een avond dat je net niet lekker in je vel zat.
De rest is vergetelheid.
1 keer in gooise vrouwen meedoen, staat gelijk aan  een publieksbereik van 20 jaar  avond aan avond repertoire toneel.

Een zieke vergelijking
Je vergelijkt de omzet van de lokale groenteman ook niet met  die van Albert Heijn

Wij doen het omdat we er van houden, omdat het uniek is en omdat er elke avond  mensen  zijn die ervoor kiezen om 2 uur lang in het donker te zitten hun telefoon uit te doen en met ons in de verbeelding te duiken
Bergman zegt in Na de repetitie: Alles stelt alleen iets voor, niets is, de geheime afspraak tussen acteur en toeschouwer.

Om die vergetelheid teniet te doen, en onze fratsen te duiden en aan te prijzen en van commentaar te voorzien is daar de recensent.

Op de premiere steevast de vraag: welke zitten er vanavond?? die en die? en hij niet? zitie bij een andere voorstelling? wat een lul of gelukkig etc
Acteurs zijn onbetrouwbaar. die recensent vinden ze een lul, tot ze ineens een mooie recensie krijgen. dan hoor je ze niet.
Soms komt het tot een handgemeen, een boze ingezonden brief, een valse opmerking op tv, of besmuikt gelach achter de rug om.
gedoe. net een huwelijk, niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen.
En als de NRC besluit dat toneel resencies maar 250 woorden mogen tellen, uitzonderingen daargelaten, zijn we gezamelijk verontwaardigd, want we zitten uiteindelijk in het zelfde schuitje.
 
Als ACT, en alle aangesloten acteurs met zijn allen besluiten om de Act Award aan een recensent te geven moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn.

Welke recensent is dat dan?

Een recensent die zijn eigen kaartjes koopt, voorstellingen beziet vanuit de opvoeringsgeschiedenis en niet als incident. Vaak twee keer naar een voorstelling komt voor hij iets schrijft.
Die kritisch is en tegelijk enthousiasmerend. Die openstaat voor de diversiteit van de voorstellingen en elke opvoering probeert te bezien met een open nieuwsgierige blik. Die niet twittert. Die zich in de luwte ophoudt en door zijn artikelen desondanks zeer aanwezig is.
Die schrijft vanuit zijn ongelofelijk kennis en liefde voor het vak. en dat al 40 jaar doet en nog heel lang zal blijven doen. hopen wij! Die recensent vieren wij vandaag.

Het mij een eer de act award uit te reiken aan Loek Zonneveld

De ACT Award is gemaakt door Juwelier Gort  www.juweliergort.nl

Laatste nieuws