FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je onze meest gestelde vragen (met uiteraard de antwoorden). Hij is verder ‘in de maak’ dus zal in de komende tijd verder aangevuld worden.

Heb je een specifieke vraag stuur ons dan vooral even een mail. actkantoor@acteursbelangen.nl.

Website

Waar kan ik de factuur van ACT vinden?

Als je bent ingelogd kan je via je eigen account naar facturatie gaan. Daar staan je facturen en deze kan je vervolgens downloaden voor je eigen administratie.

 

Hoe kan ik mijn profiel bijwerken?

Rein heeft hier een filmpje van gemaakt. Check hier.

Lidmaatschap

Voldoe ik aan de eisen om lid te worden?

ACT is voor iedereen die aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • Diploma van een van onderstaande HBO-opleidingen:
  – Toneelacademie Maastricht – Acteur/performer
  – ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem – Toneelschool
  – Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA)
  – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht – Theater
  – Codarts Rotterdam – Muziektheater
  – Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg – Theater 
 • Ben je nog student aan één van bovenstaande opleidingen dan kan je je vanaf je derde jaar gratis aanmelden voor ACT. Lidmaatschap in het derde en vierde jaar van je opleiding is gratis;
 • Meer dan éénmalig bij een toneelgezelschap gespeeld die is aangesloten bij NAPK (Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten). Stages worden niet meegerekend;
 • Minstens twee jaar als betaalde acteur werkzaam geweest in een (muziek)theaterproductie welke direct geproduceerd is door producent aangesloten bij VVTP (Vereniging Vrije Theater Produenten);
 • Minstens twee jaar als betaalde acteur werkzaam geweest in een nationale Nederlandse televisieserie of telefilm/bioscoopfilm. Documentaires en scripted realityseries vallen hier niet onder.

Voldoe je niet aan één van deze voorwaarden maar denk je toch lid te kunnen worden, mail dan vooral even je CV naar actkantoor@acteursbelangen.nl

 

Wat kost het lidmaatschap van ACT?

De contributie van ACT is € 95,00 (0% BTW) per jaar. Voor derde- en vierdejaars studenten is het lidmaatschap gratis.

De contributie wordt rond maart via automatische incasso van je rekening afgeschreven. Je krijgt hier zo’n twee weken vantevoren een melding van.

 

Algemeen

Hoe kom ik aan beelden van mijn eigen werk?

Het handigst is om hier vantevoren afspraken over te maken met de producent. Vaak willen ze dit achteraf liever niet doen vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn. En anders is het natuurlijk gewoon een kwestie van opnemen. Houd er rekening mee waar je zelf de beelden verspreid ivm de rechten van anderen.

 

Waar vind ik de CAO?

Op de valreep van 2021 is het Kunstenbond en NAPK gelukt om tot een principe akkoord te komen voor een nieuwe Cao Toneel en Dans.

De belangrijkste highlights zetten we even op een rijtje. De hele Cao is hier te vinden.

Loonindexatie: 
Per 1 januari 2022 2.5% en per 1 januari 2023 2.5%
Minimumtarief zzp’ers: 
Minimumtarief voor zzp’ers gaat naar 150%

 

Medewerking aan publiciteit en beeld- en geluidsdragers: 
Nieuwe vormen van verspreiding zijn toegevoegd, uitzonderingen waarvoor geen vergoeding geldt zijn aangescherpt, informatierecht vooraf over het hoe, wat en waarom van beeld en/of geluidsregistraties is uitgebreid, ook het recht op informatie over exploitatie en inkomsten zijn beter geregeld. Ook over de wijze waarop wordt omgegaan met naaktscènes zijn strakke afspraken gemaakt evenals de naamsvermelding van de rechthebbenden.

En last but not least er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de hoogte en wijze van de vergoedingen op grond van de Wet Naburige rechten.

 

Omgangsvormen: 
Helaas hebben we de afgelopen jaren een aantal incidenten in de sector meegemaakt waarbij ongewenste omgangsvormen waaronder seksuele intimidatie, agressie, pesten en discriminatie aan de orde waren. Sociale partners nemen hier krachtig stelling tegen door hier een helder artikel over op te nemen in de cao. Werkgevers committeren zich aan dit artikel door het NAPK beleidkader (waaraan ook de Kunstenbond heeft bijgedragen) op te nemen in het organisatiebeleid. Uiteraard blijft het meldpunt Mores voor alle werkenden beschikbaar (https://mores.online/).

 

Dagcontracten: 
Met de nieuwe regeling, die in 2022 nog een advies regeling is en in 2023 een cao regeling is, krijgen de werknemers beter betaald voor een dagcontract of meerdere dagcontracten binnen een week/weken/maand.

Wat is het verschil tussen loondienst en ZZP?

We hebben ’t voor je op een rijtje gezet: loondienst-versus-zzp/

 

Hoe kan ik 't beste mijn tarief bepalen?

Altijd lastig om in te schatten wat je moet vragen voor een repetitiedag, een productie of een buy out.

Samen met de Kunstenbond heeft ACT een spiekbriefje opgezet. Hierin kan je vinden wat een globale dagprijs zou zijn versus de prijzen in de CAO.

Daarnaast is er ook de Kunstenbond tariefchecker en de DigiPACCT rekentool om een cao-loon naar een zzp-tarief om te rekenen.