Commissies
Commissies – Algemeen
ACT is een spreekbuis van acteurs. ACT is geen vakbond. ACT wil alle theater-, film- en televisieacteurs in Nederland verenigen en ervoor zorgen dat klachten en complimenten bij de juiste instanties terecht komen. Wij zien deze instanties als medespelers, niet als tegenstanders. Denk hierbij aan castingbureaus, agentschappen en productiemaatschappijen.
ACT wil dat er zowel vakinhoudelijke als arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen komen.
Kortom, ACT werkt aan vakverbetering.
Na een aantal eerdere pogingen een acteursvereniging op te zetten, besloot Waldemar Torenstra in 2007 samen met een aantal acteurs nog een poging te wagen. Zij realiseerden ACT tot wat het nu is, en nodigen alle professionele acteurs van Nederland uit hieraan mee te werken.
- ACT bestaat uit acteurs die belangeloos hun vrije tijd geven aan ACT.
- ACT is opgebouwd uit commissies met ieder een eigen specialiteit.
- ‘ACT is de acteursvereniging voor alle Nederlandse acteurs. Een acteursvereniging die vanuit de acteurs zelf komt en die inmiddels snel aan het groeien is.’
Voor wie?
ACT is voor iedereen die aan een van de volgende voorwaarde voldoet:
- HBO toneelschool diploma. Maasstricht (acteursrichting en theatraal performer), Arnhem, Amsterdam ATKA & mime, Utrecht (acteursrichting).
- Meer dan éénmalig bij een NAPK (VNT) toneelgezelschap gespeeld (stages niet meegerekend).
- Meer dan éénmalig een dragende rol hebben gespeeld in een toneelproductie welke direct geproduceerd is door één van de VVTP producenten.
- Meerdere hoofdrollen en/of dragende rollen gespeeld in nationale Nederlandse televisie series, telefilms / bioscoopfilms.
- Documentaire’s en scripted reality series vallen hier niet onder.
Toneelschool studenten kunnen zich vanaf het vierde jaar aanmelden bij ACT.
Let op: Als je je hebt aangemeld is je profiel nog niet actief. Na goedkeuring ontvang je een mail hierover.
Allereerst twee stellingen
Stelling 1: Er zijn weinig beroepsgroepen waar zo intensief met elkaar wordt samengewerkt als die van acteurs. In elke theaterproductie wordt fysiek, geestelijk en artistiek een verbond gesmeed.
Stelling 2: Internationaal staan Nederlanders onder andere bekend om hun samenwerking. Poldermodel, inspraakcultuur en vergaderingen zijn typisch Nederlandse verschijnselen.
En toch zijn Nederlandse acteurs vele malen slechter georganiseerd dan hun buitenlandse collega’s. Sinds 2007 is Waldemar Torenstra daarom samen met andere acteurs bezig om álle acteurs bij elkaar te brengen en ze te organiseren. Dat was hard nodig.
In Nederland is namelijk geen gemeenschappelijke vertegenwoordiging voor acteurs. Elke acteur onderhandelt per project voor zijn eigen rechten en salaris. Zo was het al jaren en het leek alsof de concurrentie alleen kwam van andere acteurs. Maar deze concurrentie is inmiddels verschoven. De concurrentie ligt niet meer in ‘Is iemand anders beter voor deze rol?’, maar in ‘Is er een andere acteur die meer van zijn rechten bereid is op te geven?’.
Het lijkt alsof acteurs alleen maar concurrenten zijn van elkaar. Maar als dat zo is, is het júist nodig om je gezamenlijke belangen goed te regelen. Want producenten, omroepen en kabelbedrijven spelen acteurs nu tegen elkaar uit:
- ‘Voor jou tien anderen.’
- Door ACT gaat er weer een eerlijke en gezonde concurrentie komen.
- Leaseauto
- Maar daarnaast is ACT er ook om acteurs te helpen bij vragen die ze hebben.
- Over zaken als bijscholing, en hulp bij het ontwikkelen van ideeën.
Het biedt de mogelijkheid om van gedachten te wisselen over goeie arbeidsvoorwaarden in het theater. Of om gewoon eens te praten met anderen uit het vak (regisseurs, schrijvers, cameramensen, producenten, subsidiegevers) en je laten inspireren, of hen zelf te inspireren. Een plek om na te denken over hoe je vak wordt uitgeoefend, verbeterd kan worden en gewaardeerd kan worden.
Waldemar Torenstra verbaast zich bijvoorbeeld over de herhalingsrechten. ‘Acteurs krijgen niets als hun serie eindeloos wordt herhaald. Een leaseauto moet je toch ook elke keer opnieuw betalen als je hem huurt? Om het even simpel te zeggen: de rechten van leaseauto’s zijn in Nederland dus beter geregeld dan de herhalingsrechten van acteurs…’
De inmiddels aangesloten acteurs roepen alle professionele acteurs van Nederland op mee te denken, en te bouwen aan een eigen beroepsvereniging.
Van alle acteurs, voor alle acteurs.
ACT roept alle professionele acteurs van Nederland op zich in te schrijven bij ACT.
Want waarom zou je klagen over arbeidsomstandigheden of collega’s als je daar zelf wat aan kunt doen? Acteurs zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit in hun vak, met z’n allen, en kunnen dit niet overlaten aan agenten, producenten en de eventuele vakbond. ACT zal met agenten, producenten en belangenbehartigers samenwerken en kijken hoe het vak inhoudelijk en arbeidsvoorwaardelijk beter geregeld kan worden.
Dus bij deze een oproep aan alle professionele acteurs in Nederland:
- Vind je het vervelend als je serie op tv herhaald wordt en je daarvoor niets krijgt?
- Verlang je ook wel eens naar een opener mogelijkheid om auditie te doen?
- Vind je het ook niet jammer dat er zo weinig mogelijkheid is om je verder te ontwikkelen?
- Zou je niet eens dichter bij het maak proces betrokken willen zijn?
- Heb je ook gemerkt dat de draaidagprijzen alleen maar naar beneden gaan?
- Vind je het ook raar dat je HBO-diploma zo weinig waard is in de praktijk?
- Snap je vaak niet hoe de zakelijke kant van ons vak eruit ziet?
- Zou je ook wel eens willen weten waar alle belangenbehartigers voor zijn, en wanneer je daar lid van moet worden?
- Zou je minder afhankelijk willen zijn van wat je aangeboden wordt in contracten?
- Zou je willen weten wat er allemaal gaat veranderen met de komst van zogenaamde on demand film en tv?
- Denk je zelf wel eens na over de theater-CAO? En hoe die beter kan?
Heb je ook maar op één van deze vragen ‘ja’ geantwoord, schrijf je dan in bij ACT. Wordt lid van ACT en denk mee aan waar we in de toekomst heen willen met ons vak!