ACT Inclusiviteit

ACT Inclusiviteit

ACT is voor alle acteurs. Wat ook je leeftijd, sekse, achtergrond of geaardheid is. De diversiteit aan acteurs die we het werkveld samen kunnen bieden, wordt nog niet ten volle benut. Daarom richt de commissie diversiteit zich op inclusiviteit binnen het ACT-beleid. En dit dragen we uit naar alle personen, partijen & plekken waar acteurs (mee samen)werken. Diversiteit = Inclusiviteit!

Heb je een verhaal dat je kwijt wilt of vragen, mail vooral met de commissie via inclusiviteit@acteursbelangen.nl.

A Remark you Made:

Logline:

Een jong stel wordt geconfronteerd met een cruciaal moment in hun relatie wanneer zij hem vraagt de hoofdrol te spelen in haar korte film over racisme.

Synopsis:

Wanneer opkomend regisseur Amy haar vriend Joshua vraagt om de hoofdrol te spelen in haar afstudeerfilm over racisme, lijkt ze blind te zijn voor de stereotypen die ze onbewust heeft gecreëerd. Dit leidt ertoe dat het jonge stel een onbekend pad bewandelt, met onderwerpen die hun relatie kunnen ontsporen. Worstelend met deze situatie, zoekt Joshua hulp bij zijn moeder.

Verklaring van de regisseur:

Acteur Tarikh Janssen, regisseur Hanna van Niekerk en cameraman Jean Counet delen een sterke liefde voor improviserend acteren, werken met niet-acteurs en het balanceren op de grens tussen fictie en documentaire. Ze hebben deze korte guerrillafilm onafhankelijk gemaakt zonder scenario, budget of productiemaatschappij verbonden aan dit project. Alle dialogen zijn geïmproviseerd door de acteurs en geïnspireerd op echte gesprekken met vrienden en familie in de nasleep van de moord op George Floyd in de Verenigde Staten en hoe dit het debat over racisme in de Nederlandse samenleving opnieuw aanwakkerde.

Perspectief – Wat als alles anders was:

Voor het Filmfestival 2022 heeft de Commissie een aantal korte tiktok films gemaakt met als centraal thema: Wat als alles anders was.

Wat ben jij technisch

Te wit

Mijn moeder

Kaasboer

Eerste keer

Beter behapbaar

Het ongemakkelijke gesprek:

NFF ondersteunt het initiatief KLEUR dat de inclusiviteit van makers van kleur in de Nederlandse audiovisuele sector wil versnellen. Samen presenteerden ze Het Ongemakkelijke Gesprek.

Fadua El Akchaoui & Anne de Clercq: https://youtu.be/9du_3OFuz14

Trudy Buren & Joan Tjon a Hie: https://youtu.be/2QiL-NkPiMA

Amira Duynhouwer & Matthijs Bockting: https://youtu.be/bd15M8tBjws

Malou Gorter & Raoul Heertje: https://youtu.be/l6Be6OzIfR4

Hannah Hoekstra & Khadija El Kharraz Alami: https://youtu.be/6Jo1zReT3Co

Romana Vreede – Halina Reijn: https://youtu.be/U-t1z40lS_o

Werner Kolf – Robert van der Hoop: https://youtu.be/3sARI79pMSM

Yootha Wong-Loi-Sing – Malou Gorter: https://youtu.be/OJcHBRg_Rvw

Jurgen Lisse – Myrthe Mosterman: https://youtu.be/enHi8do5fSw

Dünya Khayame – Wander Theunis: https://youtu.be/fUmksNUMDL0

Podcast:

Jacqueline Blom: https://podcastluisteren.nl/pod/De-Bitch-en-de-Hoer

Interessante artikelen over diversiteit:

Amerikaanse realityshow diverser: https://nos.nl/artikel/2356223-amerikaanse-realityshows-diverser-straks-50-procent-deelnemers-van-kleur.html

Een zwarte Hendrik: https://www.trouw.nl/cultuur-media/een-zwarte-hendrik-viii-een-witte-otello-de-filmwereld-kan-nog-heel-wat-leren-van-het-theater~b045f538/

Verslag thema-avond Inclusiviteit 30 november 2020