Alles voor acteurs

6 oktober 2015

Mag een werkgever je lager inschalen dan je vorige werkgever?

Loeks Hoek

Vraag: Mag een werkgever je lager inschalen dan je vorige werkgever?

Beste Loek,
 

Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd. Vanwege mijn vele werkzaamheden bij een gezelschap ben ik door hen als dank twee schaalregels hoger ingeschaald (schaal 24). Nu ga ik in binnenkort bij een ander gezelschap spelen en zij willen mij weer twee schaalregels omlaag zetten, onder het mom dat het hun ‘beleid’ is om mensen te betalen naar hun afstudeerjaar.
 

Mijn vraag is: Mogen zij dit zomaar doen? Ik heb namelijk wel eens gehoord dat zodra je in een salarisschaal met bijbehorende regel zit, en het gezelschap krijgt subsidie vanuit de BIS, dat ze je nooit meer een schaalregel terug mogen zetten.

Loeks antwoord:
Het is als volgt, de eerste 4 jaar na je afstuderen moet je elk jaar 1 regel omhoog (vanaf regel 20). Dit is zo afgesproken om te zorgen dat net afgestudeerde acteurs ondanks weinig ervaring toch kunnen groeien op de inkomensschaal. Na 4 jaar, als je in regel 24 zit dus, is het vrij onderhandelbaar in welke regel je terecht komt. En mag je omhoog en omlaag in de regels.
 

In jouw geval is het gezelschap verplicht je tot het einde van het jaar in regel 22 te verlonen. Vanaf 1 januari moeten ze verplicht naar regel 23. Dus mocht je contract over de jaarwisseling heen gaan, dan weet je dat je een regel omhoog gaat.
 

Het gezelschap mag jou lager uitbetalen dan de regel 24 die je vorig jaar kreeg. Ze zitten daarmee op het wettelijk minimum, maar binnen de regels van de cao. Je kunt vragen om in een hogere regel te komen omdat je meer ervaring hebt of omdat er andere omstandigheden zijn, maar het gezelschap hoeft je niet hoger uit te betalen.
 


Elke acteur kent het wel. Je hebt een vraag. Klopt het contract dat je aangeboden hebt gekregen wel? Waar moet je rekening mee houden als je zzp’er wordt? Wat doe je als je in een conflict bent geraakt met je werkgever? 

Aarzel niet langer en vraag het Loek!

Want wie weet beter hoe het zit dan een collega? Stel je vraag via loek@acteursbelangen.nl
Loek is snel en effectief. Je krijgt een antwoord waar je echt iets aan hebt. 

Andere artikelen