Alles voor acteurs

25 oktober 2011

ACT award 2011

ACT Gala 2011

Frans Lommerse wint ACT Award 2011 

Tijdens de 6e editie van het Nederlands Theater Festival is op het jaarlijkse ACT Gala in de Stadsschouwburg in Amsterdam de ACT Award 2011 uitgereikt aan Frans Lommerse, één van de oprichters van de Toneelschuur in Haarlem. Lommerse ontving de ACT Award vanwege zijn inzet voor vernieuwing in het theater door nieuwe theatergroepen en – makers een kans te geven. De ACT Award werd uitgereikt door Hans Kemna, winnaar van vorig jaar. 

De afgelopen weken konden de 900 ACT-leden online stemmen op een door ACT opgestelde shortlist. Lommerse kwam als winnaar uit de bus. Anna Drijver namens ACT: De Toneelschuur is onder leiding van Frans Lommerse al jaren toonaangevend op het gebied van theater, dans en film. Naast zijn verantwoordelijkheid voor de zeer uiteenlopende programmering heeft Frans ook het productiehuis Toneelschuur Producties opgericht. Hierdoor zorgt de Toneelschuur voor ontwikkeling van talent; het is een plek waar menig regisseur, acteur, vormgever of dramaturg zijn/haar carrière is begonnen. Het is spijtig dat juist productiehuizen rigoureus gekort worden in de aangekondigde bezuinigingen. 

De uitreiking van de ACT Award onderstreept de missie en visie van ACT. ACT werd in januari 2009 officieel gelanceerd en is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste beroepsvereniging door én voor professionele Nederlandse acteurs. Op dit moment zijn 900 acteurs lid van ACT. De acteursbelangenvereniging geeft acteurs een stem en zet zich in als spreekbuis voor zowel vakinhoudelijke als arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen. Zo was ACT de afgelopen periode nauw betrokken bij de Mars der Beschaving en de Schreeuw om Cultuur. De beroepsvereniging wordt sinds de oprichting in 2009 door zowel het werkveld als de politiek gezien als belangrijk adviesorgaan.  

Andere artikelen