Nieuws

6 januari 2012

Arthur Japin wordt juryvoorzitter Nederlands Theater Festival

Toneel

 Auteur Arthur Japin is de nieuwe juryvoorzitter van de Nederlandse Toneeljury. De Nederlandse Toneeljury selecteert de tien hoogtepunten van het theaterseizoen. Deze hoogtepunten worden tijdens het Nederlands Theater Festival nog eenmaal op de planken gebracht. De Nederlandse Toneeljury nomineert daarnaast gedurende het seizoen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen, die worden uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam. Arthur Japin volgt Clairy Polak op.

Arthur Japin (1956) studeerde in 1982 af aan de theaterschool in Amsterdam. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel. Japin schreef vele korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms. Bij een groot publiek brak hij door met zijn roman ‘De zwarte met het witte hart’, waarna titels volgden als ‘Een schitterend gebrek’ en ‘De Overgave,’ samen goed voor een verkoop van meer dan een miljoen exemplaren. In september 2010 verscheen zijn roman ‘Vaslav,’ waarvan inmiddels al 150.000 exemplaren zijn verkocht. De vakjury van het Nederlands Theater Festival selecteert 5 grote zaal producties en 5 kleine zaal producties. In mei 2012 maakt de jury haar juryselectie bekend.

De vakjury bestaat uit: Arthur Japin (voorzitter), Andreas Fleischmann (vice-voorzitter), Marijn Lems, Marcel ‘t Sas, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt, Lucia van Heteren, Inge Imelman en Hein Janssen.

Fotocredit: Tessa Posthuma de Boer

Laatste nieuws