Nieuws

4 juli 2020

Afscheid van Anna

ACT Nieuws

Lieve collega’s,

Nu ACT ruim tien jaar bestaat heb ik besloten om het bestuur te verlaten. Tien jaar lang heb ik me actief voor ACT ingezet, in commissies, Raad van Toezicht en het bestuur. Ik heb zoveel geleerd in al die jaren, dat had ik werkelijk nergens anders kunnen leren. We begonnen klein, maar samen. En zo voelt het -‘juist nú!’- nog steeds. Voor mij was ACT een heerlijke aanvulling op het acteren. Waar ik soms m’n nieuwsgierigheid en energie niet kwijt kon in mijn werk kon ik me via ACT storten op auteursrechten, politieke lobby en überhaupt besturen.
Ik heb me verdiept in de rechten waar acteurs mee te maken hebben en nu (na tien jaar!) durf ik te zeggen dat ik het snap. Deze part-time vrijwilligersbaan heeft me heel veel juridische kennis opgeleverd, nooit gedacht dat ik dat interessant zou vinden.

Als ik terugkijk is dat ook waar ik het meest trots op ben; de wetswijziging in 2015. Dat we toen grofgezegd van ‘billijke vergoeding’ naar ‘proportionele vergoeding’ zijn gegaan levert ons, (jullie allemaal!) jaarlijks mogelijk extra Norma geld op. Hoera. Het traject daar naartoe, het praten met Kamerleden (die allemaal onder de indruk zijn van echte schrijvers, regisseurs en acteurs) en ambtenaren, het lobbyen en uiteindelijk iets voor elkaar krijgen is nog steeds iets waar ik heel blij op terug kijk.

Het zal gek zijn zonder ACT, want ik besteedde er stiekem veel tijd aan, maar ook fijn. Voor mijn opvolger Manouschka neem ik nu al mijn hoed af, ze heeft onder andere in de Raad van Rechthebbenden van Norma al laten zien wat ze in huis heeft. Met onze nieuwe aanwinsten in het bestuur (daarover elders meer) zie ik dat ik een bevlogen betrokken en sterke groep achterlaat die de komende tijd jullie belangen met hand en tand zal verdedigen, zoals ik dat ook altijd geprobeerd heb.

Het staat jullie altijd vrij te komen helpen, vragen te stellen of gewoon een mailtje te sturen naar ons, het kantoor en het bestuur. Weet dat we dagelijks bezig zijn met wat ons het beste lijkt voor acteurs. Het was hartverwarmend om reacties te lezen de laatste tijd (dank!) en de saamhorigheid te voelen.

Het was me een eer,

Liefs
Anna

Laatste nieuws