Yentl Schieman

Bio

Opleiding

Yentl studeerde in 2009 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Voorafgaand volgde ze een jaar de studie Communicatie aan de Hogeschool Zeeland en twee jaar de Vooropleiding Muziektheater, aan de Codarts Rotterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Op de ATKA speelde Yentl in verschillende (zelfgemaakte) voorstellingen o.a. Voor Blok en Boone, Pauze, regie: Ruut Weissman, God save the Queen samen met Elise Schaap, Cathelijne Vaarkamp en Christine de Boer, regie: Joost van Hezik en Rutger de Bekker en Omdat ik niet van Sprookjes hou, begeleiding: Niels van der Laan. Haar stage liep ze in de voorstelling Batavia, regie: Ignace Cornelissen van Hummelinckstuurman. Yentl studeerde af met de voorstelling Wust, regie: Paul van de Laan, Diederik Ebbinge en Marijn van der Jagt.

Theater

Na haar afstuderen speelde Yentl in de muziektheatervoorstelling The Beatles – Here, There and Everywhere, regie: Ruut Weissman, De M-Lab productie Asterdorp en de Over ‘T IJ festival containervoorstelling Het nieuwe Donker, beide regie Caitlin van der Maas. Ze maakte ook de voorstelling OMA bij Productiehuis de Bonte Hond samen met Daan Colijn.

Yentl & de Boer

Samen met Christine de Boer vormt Yentl officieel sinds 2012 het duo Yentl en de Boer. Als cabaretduo hebben zij verschillende voorstellingen gemaakt. Kom je op ons partijtje (nominatie Fringe festival) Vanaf 2012 in Club Silenzio, Club Silenzio in Space en Club Silenzio, the Final Quest voor een 3-jarig project van het Fringe Festival Amsterdam.

In 2013/2014 wonnen ze met hun voorstelling ‘De Mensen’, de Wim Sonneveldprijs en de Publieksprijs van het Amsterdamse Kleinkunst Festival.

Met de voorstelling De Meisjes, regie Dick van den Toorn en #Aanstormend, van Bos Theaterproducties speelden zij in 2014/2015 in verschillende theaters door het land.
Ze wonnen met hun lied ‘Ik heb een man gekend’ uit deze voorstelling de Annie M.G. Schmidt prijs voor beste theaterlied 2014.

Hun debuutalbum ‘De Plaat’ werd gereleased met een concert in het Vondelpark Openluchttheater.
De single Rome kwam in 2016 uit, een samenwerking met Nick en Simon.

In seizoen 2015-2016 begonnen ze aan hun landelijke tournee van hun eerste avondvullende voorstelling: ‘De snoepwinkel is gesloten,’ regie: Dick van den Toorn.
Wegens groot succes en uitverkochte zalen gaat deze voorstelling volgend seizoen in reprise.
In de zomer van 2017 waren ze te zien met Yentl en de Boer in Concert.
Komend seizoen gaat hun nieuwe voorstelling Magie in première.

Yentl en de Boer zijn in 2016 genomineerd voor de Neerlands Hoop.

Televisie / Film

In 2015 speelde Yentl in de film de Overkant. Een kortfilm gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal door Freek de Jonge zoals verschenen in de verhalenbundel ‘Zondig in Zeeland’, regie: Marnix Ruben.
Verder was Yentl te zien in de korte film Dwalen en in de series Amsterdam en Vele Anderen, Seinpost, Jeuk, Cojones en Draadstaal.

CV

Algemeen

Nee

Opleidingen

Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie