Ronald Top

Video

Audio

0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00

Bio

Ronald Top meldde zich ‘laat’ aan voor de Toneelacademie Maastricht, in 1993 op de leeftijd van 29 jaar. Hij mocht blijven. Na zijn eindexamen ging hij aan de slag bij toneelgezelschappen Nova Zembla in Antwerpen en bij het Nationale Toneel. Speelde verder onder andere bij Toneelschuur Produkties, het NNT en Van den Ende Theaterproducties. 

Voor de camera is hij te zien in tal van produkties, in binnen- en buitenland. Gedurende vier seizoenen was hij Erik Hunter in de internationale jeugdserie Hunter Street, uitgezonden in 170+ landen. Hij maakt deel uit van de vaste cast van de serie Arcadia, waarvan binnenkort de opnamen starten voor het tweede seizoen. Ronald speelde de hoofdrol in de serie De Val van Aantjes en was als Peter R. de Vries te zien in de serie Judas. Hij speelt in de eerste Luxemburgse western Läif a Séil en als nazi in de Poolse serie Strange Angels (Canal+). 

Als presentator trok Ronald vanaf 2000 jarenlang wereldwijd een miljoenenpubliek met enkele documentaire series voor Discovery Channel. Zijn verleden als journalist laat zich gelden in het schrijven van scenario’s, zoals voor de Engelstalige speelfilm Danny Hudson and the Legend of the Half Moon. Ook schreef hij het prijswinnende script voor een documentaire van de Europese luchtvaartorganisatie ESA.

Ronald was betrokken bij de oprichting van het nieuwe theaterbolwerk Punch (podium voor nieuwe schrijvers), hij is actief als ‘stem’ in tal van commercials en bedrijfsfilms en spreekt luisterboeken in. Ook regisseert hij regelmatig luisterboeken, zoals Alkibiades dat wordt voorgelezen door Peter Blok. 

CV

Algemeen

NL
bariton
Engels/ Duits
Ja
Auto

Opleidingen

Toneelschool Maastricht

Maten

180
grijs gem.
blauw
48-50
43
176
32-32