Ronald Top

Audio

0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00

Bio

Ronald Top meldde zich ‘laat’ aan voor de Toneelacademie Maastricht, in 1993 op de leeftijd van 29 jaar. Hij mocht blijven. Na zijn eindexamen ging hij aan de slag bij toneelgezelschappen Nova Zembla in Antwerpen en bij het Nationale Toneel. Speelde verder onder andere bij Toneelschuur Produkties, het NNT en Van den Ende Theaterproducties. 

Voor de camera is hij te zien in tal van produkties, in binnen- en buitenland. Al vier seizoenen lang speelt hij Erik Hunter in de internationale jeugdserie Hunter Street, uitgezonden in 170+ landen. Ronald speelde de CDA-politicus uit de titel van de serie De Val van Aantjes en was als Peter R de Vries te zien in de serie Judas. Binnenkort staat een reis naar Moskou op het programma voor een Duitsprekende rol in een Russische serie.

Als presentator trok Ronald vanaf 2000 jarenlang wereldwijd een miljoenenpubliek met enkele documentaire series voor Discovery Channel. Zijn verleden als journalist laat zich gelden in het schrijven van scenario’s, zoals recent het script (en het jeugdboek) voor de, onder andere door het Amerikaanse Global Harbor Corp. te produceren, Engelstalige speelfilm Danny Hudson and the Legend of the Half Moon. Ook schreef hij het prijswinnende scenario voor een documentaire van de Europese luchtvaartorganisatie ESA.

Ronald is betrokken bij de oprichting van het nieuwe theaterbolwerk Punch (podium voor nieuwe schrijvers), dat later dit jaar wordt gepresenteerd, hij is actief als ‘stem’ voor tal van commercials en bedrijfsfilms en spreekt regelmatig luisterboeken in.

CV

Algemeen

NL
bariton
Engels/ Duits
Ja
Auto

Opleidingen

Toneelschool Maastricht

Maten

180
grijs gem.
blauw
48-50
43
176
32-32