Nasrdin Dchar

Bio

Nasrdin Dchar (1978) begon in 2002 met acteren. Hij speelde sindsdien bij tal van gezelschappen, waaronder Het Toneel Speelt en het RO-theater. Bij het Toneel Speelt speelde hij een hoofdrol in Ghetto van Herman Heijermans en in de 4-delige epos De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos.

Bij het RO-theater is Nasrdin inmiddels een vaste gastacteur. Hij speelde in King Lear en Branden en nam de hoofdrol voor zijn rekening in Kust, allen in regie van Alize Zandwijk. Als theatermaker won Nasrdin de prijs voor meestbelovende maker voor zijn solovoorstelling De titel is focking lastig.

Samen met Maria Goos en Jaap spijkers (regie) maakte hij de succesvoorstelling Oumi, een monoloog geschreven door Maria Goos en gebaseerd op interviews die Nasrdin met zijn moeder heeft gedaan. Oumi was in 2011 de director’s choice van het Theaterfestival. In 2012 gaat Nasrdin met Oumi op tournee.

Naast vele gastrollen en hoofdrollen in korte films was hij in 2008 en 2009 in een vaste rol te zien in 2 seizoenen van de VARA-televisieserie Deadline. Hij speelde in de televisieserie De Troon en hij is ook te zien in het improvisatie tv-programma De Vloer Op.
In 2013 speelt Nasrdin een vaste rol in de serie Charlie, gebaseerd op de Amerikaanse hitserie Nurse Jackie.

In de bioscoop is hij te zien in de film Tirza naar het boek van Arnon Grunberg. Daarna speelde hij belangrijke rollen in de geprezen bioscoopfilms Rabat, Lotus en Süskind. Voor zijn rol in de film Rabat won hij in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Acteur. Zijn bevlogen bedankspeech werd legendarisch en werd 200.000 keer op YouTube bekeken. In 2012 werd Nasrdin opnieuw genomineerd voor zijn rol in Rabat, dit maal voor de Rembrandt Award voor Beste Nederlandse Acteur. Hij maakte met dezelfde makers en spelers de nieuwe film Wolf (september 2013 in de bioscoop).

In 2012/2013 is Nasrdin verder ook te zien de bioscoopfilms De Groeten van Mike en Valentino. In het najaar van 2013 starten de opnames van de speelfilm De Infiltrant, waarin Nasrdin de hoofdrol speelt. De film wordt geregisseerd door Shariff Korver.

In het theater is Nasrdin te zien in het stuk Kust en Oedipus onder regie van Alize Zandwijk bij het Rotheater. In maart 2014 speelt hij naast Anna Drijver in de voorstelling Gejaagd door de Wind, onder regie van Madeleine Matzer.

No19

Zekeringstraat 32B
1014 BS Amsterdam
Nederland

Verstuur e-mail