Martijn Lakemeier

Video

Bio

Martijn Lakemeier (1993) is de jongste winnaar ooit van het Gouden Kalf voor beste acteur.

Hij wint deze belangrijke filmprijs in 2009 op het Nederlands Film Festival voor zijn hoofdrol in de door Martin Koolhoven geregisseerde filmhit Oorlogswinter, gebaseerd op het beroemde boek van Jan Terlouw. Hierin maakt hij op 14-jarige leeftijd zijn acteerdebuut in de rol van Michiel van Beusekom. Voor deze rol ontvangt Martijn op 15-jarige leeftijd ook de Rembrandt Award voor beste Nederlandse acteur.

In Nederland zien bijna 1.000.000 mensen Oorlogswinter in de bioscoop. Ook in het buitenland gooit de film hoge ogen. De film wordt uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm op het jaarlijkse filmfestival van Rome en is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Oorlogswinter wordt succesvol uitgebracht in o.a. Amerika, Duitsland, Groot Brittannië en Canada.

In 2009 is Martijn te zien als Gijs/Jezus in Brainstorm, het satirische VPRO-programma van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. Hij speelt zijn tweede hoofdrol in de succesvolle bioscoopfilm Lover of Loser (2009) van regisseur Dave Schram, naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Hierin is hij te zien als Mees.

In 2011 is Martijn samen met Gaite Jansen te zien in de nieuwe film Sonny Boy van regisseur Maria Peters. Het tweetal speelde eerder samen in Lover of Loser. In hetzelfde jaar speelt Martijn een hoofdrol in de NPS One Night Stand Dagen van Gras. In 2012 is Martijn op televisie te zien in een van de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse dramaserie De Geheimen van Barslet en het tweede seizoen van de succesvolle BNN-serie Feuten, over de ontgroening van jonge studenten die lid van het dispuut H.S.C. Mercurius willen worden.

Martijn is te zien in de bioscoopfilm De Marathon (2012), geregisseerd door Diederik Koopal. En in 2013 in de film Boven is het Stil, onder regie van Nanouk Leopold. Martijn speelt hierin één van de hoofdrollen, naast Jeroen Willems.

CV

Algemeen

Nee

Film

Boven is het stil
Rol: Henk
Uitvoering: Nanouk Leopold
Producent: Circa Films / Isabella Films
Dagen van gras
Rol: Ben
Uitvoering: Thomas Kaan
Producent: Circe Films
Lover of Loser
Rol: Mees
Uitvoering: Dave Schram
Producent: Shooting Star
Oorlogswinter
Rol: Michiel
Uitvoering: Martin Koolhoven
Producent: Isabella Films

Televisie

Feuten
Rol: Alex
Omroep: BNN
Geheimen van Barslet

Awards

Gouden Kalf voor beste acteur
Omschrijving: Voor rol van Michiel in Oorlogswinter
Rembrandt Award beste Nederlandse acteur
Omschrijving: Voor rol in Oorlogswinter

No19

Zekeringstraat 32B
1014 BS Amsterdam
Nederland

Verstuur e-mail