Marike Mingelen

Video

Foto

Bio

Soms gaat de carrière van een acteur net even anders dan bij de meeste anderen.
Nadat Marike van 1987 tot 1989 de opleiding aan de Toneelacademie Maastricht heeft gevolgd, studeert zij eerst af in de architectuur geschiedenis en heeft verschillende banen op diverse plekken. Maar in 1999 begint haar acteercarrière als nog met de rol van weduwe in Nu even wel van Maria Goos. Om de nodige speel en maak meters te maken, richt zij in 2005 theatergroep Plankgas op. Daar maakt, speelt en zingt ze tot 2013 repertoire voor lokatie- en thuis-theater en de kleine zaal vaak in samenwerking met pas afgestudeerde theatermakers van de Toneelacademie Maastricht.

Daarnaast was Marike in de periode 2005-20012 regelmatig te zien bij de Haagse theatergroep Drang. De vrouw van de ambassadeur (2005), Personeelsfeest ((2008), En alle vreugd en rust (2009), vrijwel allemaal in regie van Kiek Wishaupt (Het Vervolg, TA Maastricht). In 2012 ontwikkelen zij samen In de blonde engel, een kritisch politieke voorstelling over de drie vrouwen in het leven van Geert Wilders.

Bij De Nieuwe Metropool van regisseur/schrijver Jaap Postma is zij te zien in een drieluik over tragische kunstenaressen Camille Claudel (2007), Frida Kahlo (2011) en met de monoloog Maria Callas broken heart/broken voice (première 2013 – reprises in de periode 2015-2019)

Van mei 2014 tot februari 2015 in ANNE, regie Theu Boermans, als understudy Edith Frank en Auguste von Pels.

In 2016 bij De Nieuwe Wilden de titelrol in Clara’s Hart en als vrouw van de minister-president in Slagschaduw van het Binnenhof.

September 2019 de NTR kinderserie Dropje, regie Meikeminne Clinckspoor, in de rol van Cowboy Oma.

In De Veroordeling (regie Sander Burger) winnaar van een Gouden Kalf voor beste film, beste acteur, beste bijrol, beste script, speelt Marike haar eerste filmrol naast Fedja van Huet in de rol van eindredactrice Netwerk, Gerda van Hof. De Veroordeling wint op het Seattle International Film Festival 6 prijzen waaronder de grote juryprijs, beste regie en beste acteur. 

Gastrolletjes in de verschillen de Nederlandse tv series (Flikken Rotterdam, De Ludwigs, Bureau Raampoort, De Fractie, etc.) Verschillende leads in commercials (Manpower, IKEA, MORA, Andrelon). 

In de zomer van 2016 was zij twee keer te zien bij Cornald Maas in Opium op Oerol (AVRO/TROS) om – samen met haar man – voorstellingen te bezoeken en van commentaar te voorzien.

Compagne / Henze Pegman

Nieuwendijk 16
3443 BL Woerden
Nederland
0348 414 990

Verstuur e-mail