Malou Gorter

Bio

MALOU GORTER
Actrice

Malou Gorter begint na haar HAVO-opleiding te Haarlem in 1989 aan de drama- docentopleiding op de Academie voor Expressie in Utrecht.
Na twee jaar (in 1991) wordt zij aangenomen op de Toneelschool Amsterdam, die zij in 1995 voltooit.

In 1994 debuteert ze op het TONEEL in de Toneelschuurproductie WRITTEN ON THE WIND van Douglas Sirk in een regie van Rieks Swarte. Deze voorstelling wordt genomineerd voor Het Theaterfestival 1995. Als afstudeer voorstelling maakt Malou Gorter samen met o.a. Janni Goslinga
STREETCAR naar A Streetcar Named Desire van T. Williams, geregiseerd door Titus Muizelaar.
Door het succes van deze samenwerking wordt Malou Gorter en haar medespelers een contract bij Toneelgroep Amsterdam aangeboden,
waar zij vanaf het seizoen 19951996 tot aan het seizoen 1998/1999 als actrice vast aan verbonden is.
Na deze drie goede jaren waarin ze met veel verschillende regisseurs als Gerard- Jan Rijnders, Gijs de Lange, Jurgen Gosch en Lineke Rijxman samenwerkt in voorstellingen als DE DRANG (‘96) , EEN SOORT HADES (‘97), DE MEISJESKAMER (‘97), ZINSBEGOOCHELING (‘97) en EEN IDEALE VROUW (‘99) besluit Malou Gorter verder te gaan als free-lance actrice.
Haar eerste productie met regisseur Ola Mafaalani in 1998 te weten WESTKAAI bij Fact leidt tot meerdere zeer succesvolle samenwerkingen met haar zoals de Belle vue-productie
TEN LIEFDE (‘99)(Ko van den Bosch) en de Spui-theater producties; AJAX (‘00, Sophokles) en A WELL FUCKED UP PLAY (‘02, Ko van den Bosch).

Verder speelde Malou Gorter in Toneelschuur producties als DE WINTER ONDER DE TAFEL (‘00) van Roland Topor, een Mugmetdegoedentand productie te weten MEXICO (‘01) onder regie van Michiel van Erp.
Na een uitstap in de musical-wereld naast oa Paul de Leeuw, Jenny Arean en Sanne Wallis de Vries in FOXTROT (‘01) van Annie M.G. Schmidt speelt zij twee keer bij Theatergroep Oostpool te Arnhem. Eerst in HET ZOUTHUIS (‘02) van Peer Wittenbols, het jaar daarop in ZULLEN WE HET LIEFDE NOEMEN (‘03) van de zelfde schrijver.
Na de geboorte van haar zoon speelt ze in het seizoen 2004/’2005 deze twee voorstellingen als de eerste twee delen van een trilogie door Nederland en Belgie. Ze sluit het seizoen af met een stichting d’Electrique produktie op het over het IJ festival met de voorstelling A CLOCKWORK ORANGE onder regie van Ola Mafaalani.
De eerste helft van het seizoen ‘05’06 speelt Malou bij Het Zuidelijk Toneel de voorstelling TIRANNIE VAN DE TIJD (onderdeel van de vier Kopstukken van dat seizoen) onder regie van Matthijs Rumke.
Na een redelijk lange onderbreking door de geboorte van haar tweede kind (een dochter) in 2006 hervat zij haar werk als actrice weer in het voorjaar van 2007 met een herneming van de succesvolle Stichting d’Electrique produktie A CLOCKWORK ORANGE in alle grote zalen van het land.
Het Seizoen ‘07/’08 werkt Malou inmiddels voor de derde keer bij Theatergroep Oostpool aan OP DE ZIEL. Wederom een tekst van Peer Wittenbols onder regie van Rob Lighthert.
Malou Gorter engageert zich per November 2008 aan het Noord Nederlands Toneel in Groningen en verhuist met haar hele familie voor een aantal jaren naar Groningen. Ola Mafaalani heeft daar vanaf het kunstenplan ‘08/’12 de nieuwe artistieke leiding. In de openingsvoorstelling van dit nieuwe ensemble speelt Malou de titelrol in MEDEA. Vervolgens speelt ze in een groot aantal produkties onder regie van oa Ko van den Bosch (mede artistiek leider van het gezelschap). Dit zijn HEELHUIDS EN HALSOVERKOP (genomineerd voor het Theaterfestival 2009), MEVROUWEN AARSSCHAAFSEL EN KORRELFOTZE en de muziektheater voorstelling ACHTERLANDEN.
In 2010 speelt Malou opnieuw de hoofdrol in de Grote zaal voorstelling
ELF MINUTEN(genomineerd voor Theaterfestivel 2010) onder regie van Ola Mafaalani.
In dat zelfde jaar speelt ze de rol van Hartekoningin in ALICE IN WONDERLAND (genomineerd voor Theaterfestivel 2011) onder regie van Ko van den Bosch.
In het voorjaar van 2011 zal Malou opnieuw MEDEA spelen.
In 2011 ontwikkeld Malou samen met collega acteurs een zeer succesvolle kerstcircus voorstelling DE KERSTSPECIAL waarmee iedere kerst wordt opgetreden. In 2013 zal dat in de Amsterdamse schouwburg zijn.
In 2012 speelt Malou in DON JUAN onder regie van Dana Nechustan (genomineerd voor theaterfestival 2013) In 2013 vertolkt zij de rol van inspecteur in MISDAAD EN STRAF wederom onder regie van Ola Mafaalani. In dat zelfde jaar werkt NNT samen met Club Guy&Roni aan CRASH waarmee ze op Oerol spelen.
In 2014 Speelt Malou in de NNT produktie ORESTEIA in de regie van GJ Rijnders. In dat zelfde jaar speelt ze de oude liefde Rosa in wederom een NNT produktie DE LAATKOMER met Hans Dagelet in de hoofdrol onder regie van Ola Mafaalani.
In 2015 zal Malou een grote rol gaan vertolken in de grootste produktie van NoordNederlandsToneel tot nu toe namelijk de ‘vertoneling’ van de indrukwekkende Deense tv serie BORGEN. Voor deze rol wordt Malou genomineerd voor de prestigieuzeTheo d’or voor beste vrouwelijke hoofdrol 2016.
Haar tijd bij NNT sluit Malou af met de voorstelling “All Inclusive”.
Vanaf 2017 zal Malou weer gaan Free-lancen.
Bij Theater Rotterdam met REVOLUTIONAIRY ROAD een bewerking van Jacob Derwig in de regie van Erik Whien. De voorstelling wordt genomineerd voor het Theaterfestival 2018. Bij Hummerlink Stuurman speelt ze met oa Bram vd Vlught en Nettie Blanken in MOOI WEER VANDAAG van David Storey in de regie van Bruun Kuijt.

In het najaar van 2018 staat Malou in een Toneelschuurproductie te Haarlem met KRAS Van Judith Herzberg, Regie Paul Knieriem
In het voorjaar van 2019 zal ze weer in de Toneelschuur te zien zijn in de hoofdrol van een ITA2 productie IN WANKEL EVENWICHT van Edward Albee, Regie Maren Bjorseth.

CV

Algemeen

Mezzo sopraan
ned/eng
Nee
Auto

Opleidingen

Coachingsopleiding ICM (afgerond)
Toneelschool Amsterdam

Docent

Spel docent aan Mime opleiding in Amsterdam
Uitvoering: Mime opleiding Amsterdam

Henneman Agency

Amsteldijk 39
1074 HV Amsterdam
Nederland
020 6943399

Verstuur e-mail