Julika Marijn

Foto

Audio

0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00

Bio

 

Julika Marijn studeerde in 1998 af aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1998 en 1999 speelde ze inOnderweg naar Morgen. Sinds 2003 schrijft en speelt en schrijft Julika haar eigen theaterproducties. Daarnaast is Julika is werkzaam als stemactrice en presentatrice. Ze speelde talloze (gast)rollen in televisieseries en sprak verschillende luisterboeken en commercials in. Ze was presentatrice van Kinno en Julika op Kindernet en van diverse AT5-programma’s (o.a De Rode Loper). En op zoek naar verdieping en spiritualiteit presenteerde ze ‘Walhalla’ voor TV Gelderland en diverse onlinecursussen voor Happinez.

Theater: Julika speelde de minnares van Napoleon (Huub Stapel) in de voorstelling Napoleon op Sint-Helena in (spel en klassieke zang). Ook toerde ze met de De Vagina Monologen door het land. Ze speelde mee in Brigitte de Musical en voor haar opleiding aan de ATKA had ze een hoofdrol ze in de jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam. Ze speelde in diverse afstudeervoorstellingen van de regieopleiding en bij Theatermakers Radio Kootwijk.

Solovoorstellingen: Van 2017 tot en met 2020 reisde ze langs de Nederlandse theaters met haar solo Uit Verdriet Geboren, een zoektocht naar Helene Kröller-Müller, de powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Diederik van Vleuten deed de eindregie. Hiervoor speelde ze de muzikale monoloog De Hoer en de Heilige van 2006 tot en met 2008. Met haar derde muziektheatersolovoorstelling Tegenover Lady Di (2009-2011) sleepte ze twee publieksprijzen in de wacht.  In de schaduw van Rembrandt Van 2022 t/m 2023 was In de schaduw van Rembrandt over Geertje Dircx, Rembrandts tweede vrouw, van Julika’s hand te zien. Geertje was jarenlang Rembrandts minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen.Het werk van Etty Hillesum is een blijvende inspiratiebron voor Julika. Haar dagboeken en brieven spreken wereldwijd tot de verbeelding. Ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid maakte de voorstelling ‘Dat onverwoestbare in mij’ in regie van Diederik van Vleuten. In dat jaar (2020) was ze ook te zien als Etty in de NPO documentaire ‘Etty Hillesum, schrijfster in oorlogstijd’ en maakte Jacobine Geel een tweeluik over haar voorstelling. In 2003 debuteerde Julika met haar eerste project rond Etty: de door haar geschreven solovoorstelling In duizend zoete armen. Ze speelde deze voorstelling in de voormalige woning van Etty Hillesum aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam, waar zij voor de gelegenheid een huiskamertheater realiseerde. De voorstelling was bijna 200 keer te zien en zelf in België̈, Israël en Singapore.

Samenwerkingen: Julika speelde Etty Hillesum in de voorstelling La Figure Humaine van het Nederlands Kamerkoor en – in het kader van het Etty Hillesum-jaar in 2014. In 2014 maakte ze daarnaast ook Die Weise von Liebe und Tod over Etty, tezamen met mezzosopraan Christianne Stotijn en het Amsterdam Ensemble. In hetzelfde jaar verscheen bovendien haar eerste boek Altijd Etty (uitgeverij Ten Have)dat in samenwerking met hoogleraar humanistiek Ton Jorna tot stand kwam over Etty Hillesum als hedendaagse inspiratiebron. De voorstelling ‘Buiten de lijnen, het mysterie Mondriaan’ (2023) maakte Julika voor Flint Theater in Amersfoort ter gelegenheid van 150 jaar Mondriaan. Deze muziektheatervoorstelling speelde ze samen met pianist en componist Rembrandt Frehrichs. Deze voorstelling gaat in reprise in het najaar van 2024 evenals Dat onverwoestbare in mij ter gelegenheid van 80 jaar Vrijheid.

 

 

CV

Algemeen

Nederlands
mezzo-sopraan
Engels, Utrechts
Ja
Auto

Opleidingen

Akademie voor Kleinkunst
Akademie voor kleinkunst

Theater

In de Schaduw van Rembrandt
Buiten de lijnen, het mysterie Mondriaan
‘Les Vendredis’
Dat onverwoestbare in mij, Etty Hillesum
Uit Verdriet Geboren
Springtij
De Vagina Monologen
Die Weise von Liebe und Tod
Napoleon op Sint Helena
De Hoer en de Heilige
La Figure Humaine
Liesje uit Leefbron

Film

Alles over Niets
Hoogste tijd

Televisie

Zussen
Etty Hillesum, schrijfster in oorlogstijd
Toen was geluk heel gewon
Onderweg naar Morgen

Commercials

Commercial Hartstichting
DAS
Arbedisbureau

Stemwerk

tientallen commercials
Rol: diversen
Type: stemactrice

Presentaties

Out of the box
Omschrijving: presenatrice
Opdrachtgever: Happinez
Overigen: online cursus
Walhalla
Omschrijving: Presentatrice
Opdrachtgever: Omroep Gelderland
Overigen: over spiritualiteit
Naar Nederlands
AT5
Kinno en julika

Docent

docent gezongen repertoire
Uitvoering: ATKA
gezongen repertoire op de orientatiecursus
Uitvoering: AHK

Workshops

Elsie de Brauw
Overigen: van Act
Peter de Graef
Overigen: bij Matzer
Helmert Woudenberg

Awards

Publieksprijs Isala Theater
Omschrijving: Tegenover lady Di
Publieksprijs Munttheater
Omschrijving: Tegenover lady di

Maten

1.70
do bruin
groen
40
40
69
31