Jip Van Den Dool

Foto

Audio

0:00
0:00

Bio

Jip van den Dool is opgegroeid in Groningen. Na de vooropleiding theater bij De Noorderlingen en zijn VWO-­diploma is hij direct begonnen aan de Toneelacademie Maastricht en studeerde af aan de acteursopleiding in 2014.

In 2014 won hij met Nick Bos en Mathieu Wijdeven de “Het Debuut”-prijs voor beste eigen werk van Via Rudolphi met de voorstelling “NXT LVL”.

Van 2014 tot 2018 maakte hij deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam en speelde in verscheidene producties en reprises, zowel in Nederland als in het buitenland. Hij heeft onder meer gewerkt met Ivo van Hove, Guy Cassiers, Eric de Vroedt en Maren E. Bjørseth. Sindsdien speelde hij nog bij Toneelschuur Producties, Theater Rotterdam en op verschillende festivals zoals Oerol, Over het IJ en het Jonge Harten Festival.

Van 2013 tot 2019 was hij vaste kracht in het Orkatercollectief Lars Doberman. Met hun debuut voorstelling, “Een Bebop Verhaal”, stonden ze op Oerol, speelden ze in Finland en op het theaterfestival 2014. Hun tweede voorstelling,“De Familie Mansøn”, maakte deel uit van de officiële jury selectie van het Theaterfestival 2016, als één van de tien beste voorstellingen van seizoen 15/16. Sinds 2016 is Jip vaste maker bij Orkater en speelt, ontwikkelt, schrijft en componeert bij hen in verschillende producties.

Naast theater is muziek Jip’s grote liefde. Met zijn voorliefde voor jazz en fusion speelt hij alt, tenor en bariton-saxofoon, basgitaar, contrabas, drums, gitaar, piano, basklarinet en synthesizer, en zingt daar ook bij. Sinds 2019 componeert hij ook voor gezelschappen als Theater Sonnevanck, Orkater en Internationaal Theater Amsterdam.

Op het gebied van filmwerk speelde hij o.a. in series en speelfilms zoals “Ventoux”, “Brasserie Valentijn” en Michiel van Erps “Niemand in de Stad.” Ook is hij te zien in de eerste Nederlandse Netflix Original “ARES” en de BNN-VARA serie “Red Light”.

In 2021 is hij te zien in de voorstelling “Cliënt E. Busken”, naar het boek van Jeroen Brouwers. Samen met Gijs Scholten van Aschat staat hij in een regie van Maria Kraakman, en maakt hij ook de compositie voor de voorstelling. In de zomer staat hij met Firma Draak op het Over het IJ Festival en Boulevard, en in september staat hij samen met Marieke Giebels op het Fringe Festival Amsterdam. 

CV

Algemeen

Nederlandse
Tenor
Nederlands (moedertaal), Engels (vloeiend)
Ja
Auto

Opleidingen

Toneelacademie Maastricht
Praedinius Gymnasium

Maten

1,87
Blond
Grijsblauw
54
45