Mark Pieter Kraan

Video

Bio

biografie

Mark Kraan is een veelzijdige acteur die na zijn afstuderen aan de acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht in 2006 veel uiteenlopende rollen speelde bij diverse gezelschappen.

Zo debuteerde hij bij Het Nationale Toneel in regie van Erik Vos, werkte hij met Erik Whien bij Toneelgroep Oostpool en was hij vier jaar verbonden aan het Zuidelijk toneel onder leiding van Matthijs Rümke. Daar nam hij hoofdrollen voor zijn rekening in o.a. ‘Stand up’ en speelde hij Piet Mondriaan in ‘Victory boogie woogie’. Ook was hij te zien in ‘Viva la Naturisteracion’ en ‘Gavrilo Princip’ van de Warme Winkel.

Op dit moment maakt hij deel uit van het collectief ‘De orde van de dag’, regisseerde hij ‘Het Torentje’ en speelde hij rollen in series als Penoza, Flikken Maastricht, Nieuwe buren, Van god los, Toon, TreurTeevee, Judas, Adam e.v.a., Mocro Maffia en in 2019 in de film ‘ Mi Vida’ van Norbert ter Hal.

Met ‘Cinema’ van Toneelgroep Oostpool in regie van Jeroen De Man won hij in 2019 de Arlecchino. en voor zijn rol als Ernest Louwes in de film  ‘De verdoordeling’ kreeg hij een gouden kalf nominatie.

in 2020 speelde o.a. in ‘Of ja’ van Eva Line de Boer.

In 2021 vertolkt hij de rol van Ernest Louwes in ‘De Veroordeling’. En tevens zal hij dat jaar te zien zijn als de vader in ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ bij de Theateralliantie in regie van Pieter kramer en in de musical ‘Hij gelooft in mij’ van Stage Entertainment in de rol van Tim Griek.