Dahiana Candelo

Video

Bio

Dahiana Candelo’s carrière is in 2016 begonnen toen ze toegelaten werd tot de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar studie waagde ze zich aan professioneel acteren, waarbij ze bijrollen op zich nam in verschillende (web) series en films als Baas boven baas (2017), De druk (2018), Single 39 (2019) en Loverboy (2020). Hiernaast liep ze waardevolle stages bij gerenommeerde theatergezelschappen als NTjong (i.s.m Dox) en de Toneelmakerij.

In 2020, het eerste jaar van de corona pandemie, studeerde Dahiana af. De omstandigheden mochten haar traject niet belemmeren dus heeft Dahiana tijdens de lange lockdowns zichzelf bijgeschoold als “maker”. Zo heeft ze via de auteursbond subsidie gekregen om een opzet te maken voor een serie onder begeleiding van Chris Westendorp, een leerervaring van onschatbare waarde voor haar. Hiernaast heeft ze een avondvullende toneelvoorstelling geschreven en gemaakt waarin ze verschillende personages vertolkt; Reflejo. Deze one-woman-show heeft try-outs mogen spelen in het Bijlmer parktheater, Meervaart, DeLaMar west, Frascati en Podium Mozaik.

Voortbordurend op haar acteerrepertoire speelde Dahiana een van de hoofdrolspelers in de film Gewoon Mens (2022). Ze verscheen ook in Ach Mijn Wederhelft (2021), en Mag ik je kussen? (2023). Naast deze producties speelde ze ook in series als Flikken Maastricht (2021), Bonnie & Clyde (2022), Black Lotus (2023) en in internationale producties als Planeta Singli (2022) en Para abajo (2024).

Na haar afstuderen heeft Dahiana zich met hart en ziel aan haar vak gewijd. Ze werkt niet alleen als actrice en maker, maar deelt haar kennis ook als docent met aspirant-acteurs. Tussen 2020 en 2023 gaf ze acteerlessen bij instellingen als Top Vakantie (België), Stichting READY, Gemeente Rotterdam, Segbroek College en SWT Zaandam.

Momenteel speelt Dahiana een belangrijke rol als actrice in de speelfilm De Donkere Bril, die in 2024 in première gaat. Als filmmaker  werkt ze samen met DEAR PEOPLE aan haar korte film TIO en heeft ze onlangs een ontwikkelingsprogramma bij ROSE STORIES afgerond onder begeleiding van actrice en filmmaker Halina Heijn.

CV

Algemeen

Nederlandse
Soprano
Nederlands, Spaans en Engels
Nee
Auto

Opleidingen

Acteursopleiding - Toneelacademie Maastricht

Theater

REFLEJO - solovoorstelling
Meerdere rollen: Timothy de Gilde
Ah mij wederhelft - Frascati
Valeria: Frascati
Bloedlink - Nationaal Theater Jong
Esra: Casper vandePutte
Het klasje van Riki - Toneelmakerij
Didi : Toneelmakerij

Film

Black Lotus
Molly: Tom de mol producties
Gewoon mens
Mens: Toneelgroep Subburbia
De druk

Televisie

De kuttenpolie
Balthazar: Endemol Shine
Planeta Singli
Fiona: Canalplus Polska
Bonnie & Clyde
Marcia: Arne Toonen
Flikken Maastricht
Gil de kok: Avro Tros
Maud & Babs

Commercials

Intersport
Main role: Since 88

Docent

Segbroekcollege Film- &theaterplan
Theaterkamp

Teksten

Gewoon mens - Theatergroep Subburbia
REFLEJO

Dahiana Candelo

- -
-

Verstuur e-mail