Cees Heyne

Audio

0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00

Bio

 

 

Geboren (7 januari 1954) in Eindhoven. Na de lagere school kwam Cees met het theater in aanraking. Vele middelbare scholen “doorlopend” kreeg hij al snel de kans om zijn talenten te tonen. In de klas niet echt actief maar in de aula des te meer. Goede herinneringen behoudt hij aan zijn deelname aan het schoolcabaret op het Augustinianum.

Maar het “grote” toneel lonkte. Hij kreeg een kans om bij Proloog in een productie mee te spelen en ook bij het studententoneel (Xochiquetzal) van de Technische Hogeschool in Eindhoven. Niet studeren en toch op de TH. Het hoogtepunt toen was een coproductie met het NOT (het Nieuw Oirschots Toneel!). Cees: “we speelde het onvolprezen stuk “Burenbruiloft”, op allerlei campings in Brabant. Een aantal van ons reed op de brommer, ik ook, van camping naar camping en `s avonds kwam de rest van het gezelschap met het decor en speelde we op de camping in de buitenlucht, Burenbruiloft. De “brommerspelers” bleven in de tent slapen waar ze `s avonds in hadden gespeeld en reden de volgende dag, naar de volgende camping, zou het zo weer doen!”

Nog voor z`n eindexamen op de theateropleiding kreeg Cees Heyne zijn eerste vaste contract bij het Stadstoneel in Rotterdam. Dat was ontspannen eindexamen (cum laude) doen!

Tybalt in Romeo en Julia was in Rotterdam zijn eerste grote rol. Het was echter van korte duur, het Stadstoneel hield op te bestaan. De voorstelling “Juffrouw Margreet”, waar Josephine van Gasteren hem voor had gestrikt, werd als vrije productie overgenomen van het ter zielen gegane Stadstoneel door John de Krane. Cees nam nu naast het spelen ook het bouwen, uitlichten en de techniek van de voorstelling voor zijn rekening, en ook het iedere avond eten met Josephine in de provincie, wat een hele opgave was.

Bij Pim Peters Theaterproducties speelde Cees 2 jaar lang voor middelbare scholieren. Het hele land door en 3 of soms 4 voorstellingen op een dag.

Na het Projekttheater van Frans Strijaards, volgden vrije producties zoals “Het leven is te kort” bij Andre van den Heuvel en Kitty Jansen, de musical “De zoon van Louis Davids” en “Lulkoek”, een stuk van Dolf Ephraïm, een zomer lang gespeeld in Amsterdam met Karin Bloemen, Johnny Kraaijkamp en Sjoerd Pleijsier waarbij het decor door Herman Brood was geschilderd.

 

Al snel vond Cees de weg naar TV en filmland, of misschien wel andersom. TV series als “De Fabriek”, “Willem van Oranje”, “de Dageraad” en “Tatort” en speelfilms zoals “”Flodder” en “Mama is boos” zijn een paar producties uit de beginperiode. Een grote rol in http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Nachttocht“>“Nachttocht” in `82 voor de VARA was een memorabele ervaring omdat daar zijn eerste bedscène (met Cox Habbema) in voorkwam. Later commissaris Cerfontaine in de serie “Ernstige Delicten” , een aflevering van “Zes Minuten” voor de hartstichting en in de bioscoop in “http://youtu.be/pT4oxNPpbwI“>Erik of het kleine insectenboek” en in “De sportman van de eeuw”

Een hoofdrol in de tv-komedie http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Niemand_de_deur_uit“>“Niemand de deur uit” voor RTL4, maakte hem bekend bij het grote publiek, althans in beeld. Duizenden malen heeft u zijn stem gehoord in vele commercials, documentaires en bedrijfsfilms. Ook regisseerde hij vele bekende TV commercials zoals “Alleen voor beschuit kom ik er uit”.

Cees was verder te zien in GTST als http://www.rtl.nl/soaps/gtst/meerdijk/inwoners/carel.xml“>Carel Kortenaer, de vader van Isabella.

Zingend vond Cees zijn weg terug naar het toneel: “Ramses Shaffy zonder Ramses Shaffy, dat kan natuurlijk niet… Dat kan natuurlijk wél!!! ‚Ä®Gisteravond in Bellevue de eerste een aantal voorstellingen met Shaffy repertoire, uitgevoerd door Sylvia Alberts, Ine Kuhr, Cees Heyne en Paul Vaes, onder begeleiding van Nico van der Linden. Verrassend mooi en sfeervol.” 

In de voorstelling “Champagne” 2005/2006 met Carry Tefsen weer een seizoen op het toneel

Later weer zingend als Gepetto in de http://video.cnnturk.com/2011/yasam/1/30/pinokyo-muzikali-turkiyede“>musical Pinokkio die het zelfs tot een tournee in Turkije bracht!

 

De filmacademie heeft Cees altijd weten te vinden voor hun afstudeer producties, “Pijn” 2007, “50 jaar Filmacademie” 2008, “de Toegift” 2012 en “the Dark Machine” 2016.

 

Arthur in “de Fractie”, gastrollen in “Flikken Maastricht”, “Moordvrouw”, “de Spa”, “de slet van 6VWO” (Ruim 4,1 miljoen views online dramaserie) zijn nog wat wapenfeiten.

“De Belofte van Pisa” Bastiaan, de vader van Ysbrand met Monic Hendrickx als zijn vrouw.

CV

Algemeen

Nederlands
Bas/bariton
Engels
Ja
Auto, Overig

Opleidingen

Akademie voor Podiumvorming

Maten

1.82
grijs
blauw
50
43
78
32/32