Carice Van Houten

Video

Bio

Met diverse filmprijzen op zak, waaronder maar liefst vijf Gouden Kalveren voor beste actrice, is Carice van Houten (1976) uitgegroeid tot één van de meest getalenteerde en geliefde actrices van Nederland. Het succes van Paul Verhoevens Zwartboek (Black Book) in binnen- én buitenland betekent het begin van een veelbelovende internationale carrière. Ook in eigen land blijft ze films maken. Zo is Carice dit jaar in de bioscopen te zien met Jackie en Alles is Familie.

Carice Anouk van Houten wordt geboren op 5 september 1976 in Leiderdorp. Ze is vijf als ze door haar vader wordt meegenomen naar de film Napoleon van Abel Gance. Sindsdien is ze filmgek. Al op de middelbare school in Utrecht begint ze met acteren. Een van haar eerste rollen is de titelrol in Tijl Uilenspieghel van Hugo Claus. In 1995 wordt ze aangenomen op zowel de Toneelacademie Maastricht áls de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze kiest voor de laatste opleiding.

Als student wordt ze ontdekt door castingdirector Hans Kemna die haar in 1997 een rol bezorgt in de VPRO tv-serie Labyrint. Haar inzet wordt in 1999 beloond met een Pisuisse Prijs voor meest veelbelovende eindexamenleerling. Voor haar theaterwerk krijgt ze in 2000 de Top Naeff Prijs en in datzelfde jaar mag ze haar eerste Gouden Kalf in ontvangst nemen voor haar rol in de tv-film Suzy Q. Regisseur Martin Koolhoven van Suzy Q doet opnieuw een beroep op Carice voor zijn film AmnesiA. Een tweede Gouden Kalf ontvangt Carice voor haar hoofdrol in de jeugdfilm Minoes, waaraan ze haar grote bekendheid in Nederland te danken heeft. Dat ook dit genre haar goed ligt, is te zien in de jeugdfilms Lepel en Knetter. Een ander hoogtepunt in haar loopbaan is de hoofdrol in De Passievrucht, de verfilming van het gelijknamige boek van Karel Glastra Van Loon.

In 2000 sluit ze zich aan bij het Noord-Nederlands Toneel en speelt ze de sterren van de hemel als Polly in De Driestuiversopera van Bertolt Brecht. De veelzijdige Van Houten maakt ook deel uit van de cast van de musical Foxtrot (2001-2002). In seizoen 2007-2008 is Carice naast Pierre Bokma te zien in De Gravin van Parma, geregisseerd door Ursul de Geer.

In 2006 schittert Carice van Houten als de joodse zangeres Rachel Stein in Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Voor haar rol in Zwartboek ontvangt Carice haar derde Gouden Kalf voor beste actrice. De film wordt uitgeroepen tot beste Nederlandse speelfilm aller tijden. Ook in het buitenland gooit Black Book hoge ogen en gaat de rol van Carice niet onopgemerkt voorbij.
Alles Is Liefde (2007), waarin Carice laat zien ook over een groot komisch talent te beschikken, groeit uit tot een van de meest succesvolle Nederlandse films aller tijden. De film van regisseur Joram Lürsen wint twee Gouden Kalveren en drie Rembrandt Awards, waaronder die van beste actrice voor Carice van Houten. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders zien Alles Is Liefde in de bioscoop.

In 2008 speelt ze samen met Aart Staartjes, Frank Lammers en Gaite Jansen in Zingen in het Donker, een indringende korte speelfilm over huiselijk geweld. De film is gemaakt in opdracht van hulpverleningsinstantie De Mutsaersstichting uit Venlo. Zingen in het Donker wordt alleen vertoond aan daders van huiselijk geweld en hulpverleners.

Ze spreekt voor het eerst een stem in voor een animatiefilm als ze in 2008 haar stem leent aan de Nederlandse versie van Horton Hears A Who! In 2010 is ze in het door Zack Snyder geregisseerde Legende van Ga\’Hoole te horen als uil Otulissa en in 2012 in de titelrol van Sneeuwwitje.

Carice maakt haar Engelstalige debuut in de in Ierland opgenomen thriller Dorothy Mills (2008) van de Franse regisseur Agnès Merlet. De eerste Hollywoodfilm waarin Carice van Houten te zien is, is Valkyrie van regisseur Bryan Singer. In deze WOII-film die is gebaseerd op het waargebeurde plot om Hitler te vermoorden, speelt Carice als Nina von Stauffenberg de echtgenote van filmster Tom Cruise. Hierna speelt Carice naast Leonardo DiCaprio in Body of Lies van regisseur Ridley Scott, maar haar scènes halen uiteindelijk de bioscoopversie niet, omdat de verhaallijn rond haar personage wordt geschrapt.

In 2009 speelt ze voor de eerste keer na Alles Is Liefde weer in een Nederlandse film. In de langverwachte en controversiële boekverfilming Komt Een Vrouw Bij De Dokter speelt Carice de rol van Carmen, waarvoor ze lovende kritieken ontvangt en wordt onderscheiden met een Rembrandt Award. Komt Een Vrouw Bij De Dokter trekt ruim één miljoen bezoekers naar de bioscoop.

In 2010 speelt Carice opnieuw in een Nederlandse boekverfilming, wanneer ze schittert in De Gelukkige Huisvrouw, naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen, een rol waarvoor ze haar vierde Gouden Kalf en vierde Rembrandt Award voor beste actrice in de wacht sleept.
In het buitenland speelt Carice samen met o.a. Maggie Smith in het Britse kostuumdrama From Time To Time, met Jude Law en Forest Whitaker in de sf-thriller Repo Men en met Clive Owen in de thriller Intruders.

Eind januari 2010 scoort Carice samen met rockband Kane een nummer 1-hit met een bijzondere live uitvoering van No Surrender, dat ze tijdens de tv-actie ‘Nederland Helpt Haïti’ zong. Vanaf april 2010 schrijft ze anderhalf jaar lang een wekelijkse muziekcolumn voor Nieuwe Revu.

Tijdens de tiende editie van prestigieuze Tribeca Film Festival in New York wordt Carice uitgeroepen tot Best Actress in de World Narrative Competitie voor haar rol als de dichteres Ingrid Jonker in Black Butterflies. De jury roemt de dapperheid en kwetsbaarheid in haar gecompliceerde en gelaagde spel. Voor deze rol ontvangt ze tevens haar vijfde Gouden Kalf voor Beste Actrice, een record in de geschiedenis van het Nederlands Film Festival, en haar vijfde Rembrandt Award voor Beste Nederlandse Actrice.

Sinds 2012 is Carice te zien in de met 13 Emmy-nominaties bekroonde HBO-serie
Game of Thrones, waaraan ze meerdere seizoenen verbonden zal zijn. Datzelfde
jaar was ze te zien in de film Jackie, waarin Carice samen met haar zus Jelka en
Oscar-winnares Holly Hunter speelt, en in de romantische comedy Alles is Familie.
Tevens bracht ze eind 2012 haar debuutalbum See you on the Ice uit.

Recent was Carice te zien in de speelfilm Race, over de Olympische Spelen in 1936
in Berlijn, waarin zij de rol van Leni Riefenstahl speelt, Brimstone onder regie van
Martin Koolhoven. Komend jaar zal ze te zien zien in Brian de Palma’s Domino en
Willam Olsson’s I’m not a Bird.

CV

Algemeen

Nee

Opleidingen

Akademie voor Kleinkunst

Theater

De Gravin van Parma
Rol: Francesca
Uitvoering: Ursul de Geer
Driekoningenavond
Rol: Cesario/Viola
Uitvoering: Theu Boermans
Ren Lenny Ren
Rol: vriendin Paul
Uitvoering: Ruut Weissman
Het Bewijs
Rol: Catherine
Uitvoering: Peter Oosthoek
Een Meeuw
Rol: Macha
Foxtrot
Rol: Josien
Uitvoering: Ruut Weissman
Driestuiversopera
Rol: Polly
Mijn Elektra
Rol: Koor/Carice

Film

Black Butterflies
Rol: Ingrid Jonker
Black Death
Rol: Langiva
De gelukkig huisvrouw
Rol: Lea
Repo Men
Rol: Carol
Alice
Rol: Alice
From Time to Time
Rol: Maria Oldknow
Gewoon Hans
Rol: Zichzelf
Komt een vrouw bij de dokter
Rol: Carmen
Body of Lies
Rol: Gretchen Ferris
Dorothy Mills
Rol: Jane van Dopp
Horton Hears a Who!
Rol: Dokter Mary Lou Larue
Valkyrie
Rol: Nina Schenk von Stauffenberg
Alles is Liefde
Rol: Kiki Jollema
Ik omhels je met 1000 armen
Rol: Samarinde
Zwartboek
Rol: Rachel Steinn/Ellis de Vries
Knetter
Rol: Lis
Lepel
Rol: Juffrouw Broer
Zwarte zwanen
Rol: Marleen
De Passievrucht
Rol: Monika
Het everzwijn
Rol: Pandora
AmnesiA
Rol: Sandra
Minoes
Rol: Minoes
Storm in mijn hoofd
Rol: Titiana Erwtenbloesem
Suzy Q
Rol: Suzy
3 Ronden
Rol: Emily

Televisie

In Therapie
Rol: Aya
Het labyrint
Rol: Marieke

Stemwerk

Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
Type: Tekenfilm