Nieuws

11 mei 2016

Acteur en regisseur Adrian Brine overleden

Acteurs

In zijn woonplaats Amsterdam is op 11 mei de Engels/Nederlandse toneelregisseur en acteur Adrian Brine overleden. Dat maakte zijn partner Hans Kemna bekend.

Brine, geboren in Londen, werkte vanaf de jaren zestig als toneelregisseur in Nederland, onder meer bij Globe – waar hij van 1975 tot 1977 artistiek directeur was – en Het Publiekstheater. Hij maakte naam met Equus van Peter Schaffer bij Globe.

Daarnaast regisseerde Brine een groot aantal vrije producties, waaronder de laatste voorstelling van Johnny Kraaijkamp (The Price van Arthur Miller bij Stage Entertainment) en het succesvolle Liefde half om half met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk.

Adrian Brine werkte veertig jaar als huisregisseur bij het Belgische gezelschap Rideau de Bruxelles, waar hij het werk van Britse schrijvers als  Tom Stoppard, David Hare en Alan Ayckbourn introduceerde. Hij werd er voor zijn werk onderscheiden als Ridder in de Kroonorde. In Frankrijk regisseerde hij later in zijn carrière verschillende theaterproducties, zoals Oscar Willde’s De ideale echtgenoot  in 1996, waarvoor hij een Molière won, de belangrijkste Franse theaterprijs.

Als acteur speelde Brine onder andere in de films Vincent en Theo van Robert Altman, Het meisje met het rode haar en Max Havelaar. Recent was hij nog te zien in de televisieserie Heer en Meester. Adrian Brine is 80 jaar geworden.

ACT wenst Hans veel sterkte in deze moeilijke tijd

Laatste nieuws