Nieuws

19 mei 2020

ACT: “Voorkom een culturele ramp, want die raakt iedereen !”

ACT Nieuws

ACT, acteursbelangenvereniging, is Nieuwsuur zeer erkentelijk dat zij gisteren aandacht heeft besteed aan de lancering van de film en tv-protocollen. De veerkracht van onze sector wordt getoond door makers te laten zien die er het beste van maken en de beperkingen door corona weten om te zetten in creativiteit. 

Maar waar het item aan voorbij gaat is dat er zich een ramp aan het voltrekken is in de sector Cultuur en entertainment. Theaters gaan failliet, musea gaan op de schop, duizenden werklozen, filmproducenten verliezen hun bedrijf en veel acteurs zijn van de ene op de andere dag werkloos geworden en hebben geen perspectief op een gezonde, veilige toekomst.

Het wordt een leeg en dun cultuurlandschap in ons land. Series zoals KLEM, Mocro Maffia, Oogappels en theaterhits zoals Borgen, Een Klein Leven en Soldaat van Oranje zullen verdwijnen uit het culturele landschap.  

We hebben protocollen ontwikkeld, volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid, om zo veilig mogelijk weer aan het werk te kunnen gaan. Als wij te lang moeten wachten met het opstarten van onze sector lopen wij het risico om dat wat opgebouwd is de afgelopen decennia te verliezen. Dat is zonde en tevens kapitaalvernietiging. De sector Cultuur en entertainment is een sector waar zo’n 300.000 mensen in werkzaam zijn. Volgens het CBS  consumeren huishoudens per jaar voor zo’n 14,1 miljard euro aan cultuur- en mediaproducten.

Het is van groot belang dat er zo snel mogelijk op een veilige en vrije manier gefilmd kan worden en dat men op een verantwoorde manier een theater of museum kan bezoeken. Op een schaal die bij de capaciteit van de instantie past. Doen we dit niet dan is er straks voor het publiek, voor u, straks helemaal geen aanbod meer.

Bestuur van ACT

 

Laatste nieuws