Nieuws

3 september 2012

ACT lobby

ACT Nieuws

Directielid Anna Drijver heeft zich de afgelopen maanden instensief bezig gehouden met lobbyen voor de cultuur bij de politiek. Hierbij pleitte ze uit naam van ACT voor de volgende drie punten:

  • Een tax-shelter voor de filmindustrie
  • Talentontwikkeling 
  • Extra geld voor het Fonds Podiumkunsten

De politici bleken zeer bereid om te luisteren. Lees hier Anna’s verslag:

Het zijn roerige tijden. Bezuinigingen, ik kan het woord al bijna niet meer zien of horen, maar we hebben er mee te dealen. De zomer nadert haar einde, het zand wordt uit de schoenen geschud en we zitten opeens midden in verkiezingscampagnes.Wij (Vincent, Rein, Sijtze, Irene en ik) zijn met ACT op allerlei vlakken aan het werk. Eén ding kwam voor mij heel sterk naar voren: we moeten bij de politiek zijn, en snel ook. We wilden voordat het zomerreces begon en voor de campagnes zouden beginnen contact hebben gelegd met politici. Het moet zo zijn dat als het straks op formeren aankomt, cultuur geen wisselgeld is. Dat als het op een regeerakkoord aankomt er goede afspraken over gemaakt worden. En daarom moesten we vroeg beginnen met kenbaar maken wat wij nodig hebben. Naar aanleiding hiervan hebben we een lobby-project opgezet. We hebben met Kunsten ’92 gesproken over de beste tactiek. Deze organisatie heeft nauwe banden met de politici in Den Haag en belangrijker, cijfers. Want de politiek, en met name dit kabinet, houdt van cijfers. Uit deze informatie en de ervaringen van jullie, onze leden hebben we drie speerpunten opgesteld. Gewapend met deze drie punten hebben we een rondgang langs de belangrijkstepartijen opgezet. Irene Timmer legde contact met de cultuurwoordvoerders of aanspreekpunten daarvoor in de partijen. Mijn complimenten voor de benaderbaarheid van de Nederlandse politiek. We konden aan de slag.

Punten
De volgende drie punten heb ik in de gesprekken benadrukt. Ten eerste een tax-shelter voorde filmindustrie. Doreen Boonekamp, directeur van het Filmfonds, stelde eerder al een openbrief naar de politiek op over de noodzaak van een tax-shelter. Dit fiscale voordeel zorgtervoor dat Nederlandse films makkelijker en goedkoper in Nederland gedraaid kunnen worden. Goed voor de Nederlandse film, goed voor Nederlandse acteurs.Het tweede punt is talentontwikkeling, hiermee doelen we enerzijds op productiehuizen en anderzijds op jeugdtheater. Productiehuizen zorgen voor doorstroom van talent, ontwikkeling van jonge regisseurs en acteurs. Het zorgt ervoor dat je na je opleiding aan de slag kunt en kunt groeien. Dat hoef ik jullie niet uit te leggen. Jeugdtheater ontwikkelt kinderen, is in Nederland van hoog niveau en verdient een serieuze plek in de sector.Ten derde moet er meer geld naar het Fonds gaan. De basisinfrastructuur zó hard treffen en dan ook nog het Fonds lijkt ons niet rechtvaardig. Het FPK moet meer slagkracht krijgen om op een gedegen manier de sector gezond te houden.

Lobby
Vanaf begin juli zat ik tegenover vertegenwoordigers van de VVD, de SP, het CDA en de PvDA en ze luisterden. Eigenlijk hoorde ik vooral veel begrip. Een tax-shelter past bijvoorbeeld goed in het beleid van de VVD, de SP wil sowieso de bezuinigingen terugdraaien en voor CDAi s talentontwikkeling en jeugd weer erg belangrijk. Ik kreeg toezeggingen dat het in de partijen sterk punt zou blijven, dat het verdedigd gaat worden. Het waren stuk voor stuk interessante en goede gesprekken en ik voelde dat ACT, deze 900 acteurs, serieus genomen werd.

Paradiso-debat
Tijdens de Uitmarkt organiseert Kunsten ’92 ieder jaar een debat over kunst en cultuur. Op 26 augustus mocht ik daarbij nogmaals namens ACT met de politiek in debat gaan. Een interessante middag, het verslag ervan kun je vinden hier vinden op de site van Kunsten ’92. Het blijft lastig, alle partijen hebben in hun partijprogramma dat ‘kunst belangrijk voor de partij is’. Slechts enkele hebben concrete toezeggingen. Wat is campagnepraat en wat is een harde afspraak?Het gaat erom spannen straks na 12 september. Wie zijn er aan zet? Wat blijft er overeind tijdens de formatie en in het regeerakkoord? We weten het niet. Tot die tijd blijven we metde politici in gesprek. Op de site van Kunsten ’92 kun je zien wat alle partijen in hun programma hebben staan over kunst en cultuur. Lees het door als je je wilt oriënteren. Laten we hopen op een kabinet dat luistert naar ons, naar de sector. En dat er maar mooie,ontroerende, idiote, bizarre, geestige, walgelijke, heerlijke films en toneelstukken mogen komen.

We houden jullie op de hoogte,
Anna Drijver

Laatste nieuws