Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Theun Plantinga
Theun Plantinga
Acteur en zanger Theun Plantinga werd geboren op 23 juni 1983 in het Friese Veenwouden.
In 2008 werd hij Bachelor of Theatre in Education toen hij afstudeerde aan de opleiding Theaterdocent in Leeuwarden.
Zijn theaterdebuut beleefde hij in 2003 bij het Friese Tryater waar hij de familievoorstelling ‘It mirakel fan Hansje Brinker’ speelde in een regie van Bruun Kuijt. Zijn landelijke debuut volgde kort daarop bij de Firma Rieks Swarte in ‘De Groote Storm’. Na diverse muziektheatervoorstellingen als ‘De Gebroeders Leeuwenhart’, ‘Het huisje dat verhuisde’ en ‘Uh…zoek woord’ maakte hij bij Tryater zijn muzikale afstudeervoorstelling over huiselijk geweld; ‘Rake Klappen’. Deze voorstelling beleefde 3 reprises, speelde in de Tweede Kamer en kwam in 2011 uit op dvd.

Na een reeks succesvolle landelijke tours met o.a. ‘De kleine kapitein’ , ‘Schateiland’, de mini-musical ‘Meneer Dinges’, ‘De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen´, ‘Achtste groepers huilen niet’ (winnaar Musicalworld Award) en ´De 101 Dalmatiërs´, ‘Jip en Janneke, de Mjoeziekul’, ‘Os en Ezel’ en ‘Koekeloere’, ‘Dribbel’, ‘Project Scheet!’, ‘Bonifatius’, ‘Afblijven’, Annie M.G. Schmidt’s ‘Minoes’ is hij in seizoen ’15-’16 te zien in ‘Ik, Martinus’ een nieuwe Rockopera, de ‘PoieszREVUE’ en in de tour van ‘Hotel de grote L’ naar het boek van Sjoerd Kuyper.

Daarnaast is Theun zanger en was hij in ´09-´10 Kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2, was hij hét Friese gezicht voor de Ov-chip commercial en werkt hij als workshopdocent en regisseur.
Als regisseur maakte hij ‘Tet Rozendal sjongt Marlene Dietrich’, ‘Merlijn de tovenaar’, ´Liedjes van Louis Davids´, ´Bloodbrothers´ (winnaar Gouden Gurbe 2011 Publieksprijs), ‘Koning van Katoren’ (nominatie Musical Award 2013 ’Beste Creative Prestatie in een kleine musical’), ‘Waden’ en recentelijk ‘Bak’, de speelfilm die in 2015 op Omrop Fryslân werd uitgezonden en in een aantal Friese bioscopen te zien was.
In 2012 presenteerde Theun zijn eerste single ‘Sûnder dy’. Eén van de mooiste liedjes uit zijn eerste solovoorstelling ‘Grutte Jonge’ waarmee hij door Nederland tourde in 2012. In de jaarlijkse ‘Fryske top 100′ lijst kwam de single binnen op nummer 69.
Zanglessen volgde hij bij Ellen Bakker, Jimmy Hutchinson en Ivar Costenoble.