Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Theun Plantinga
Theun Plantinga
Acteur en zanger Theun Plantinga werd geboren op 23 juni 1983 in het Friese Feanwâlden.
In 2008 werd hij Bachelor of Theatre in Education toen hij afstudeerde aan de opleiding Theaterdocent in Leeuwarden.
Zijn theaterdebuut beleefde hij in 2003 bij het Friese Tryater waar hij de familievoorstelling ‘It mirakel fan Hansje Brinker’ speelde in een regie van Bruun Kuijt. Zijn landelijke debuut volgde kort daarop bij de Firma Rieks Swarte in ‘De Groote Storm’. Na diverse muziektheatervoorstellingen als ‘De Gebroeders Leeuwenhart’, ‘Het huisje dat verhuisde’ en ‘Uh…zoek woord’ maakte hij bij Tryater zijn muzikale afstudeervoorstelling over huiselijk geweld; ‘Rake Klappen’. Deze voorstelling beleefde 3 reprises, speelde in de Tweede Kamer en kwam in 2011 uit op dvd.

Theun speelde in een reeks succesvolle landelijke tours en tv producties, zoals: ‘De kleine kapitein’, ‘Schateiland’, de mini-musical ‘Meneer Dinges’, ‘De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen´, ‘Achtste groepers huilen niet’ (winnaar Musicalworld Award) en ´De 101 Dalmatiërs´, ‘Jip en Janneke, de Mjoeziekul’, ‘Os en Ezel’, ‘Koekeloere’, ‘Dribbel’, ‘Project Scheet!’, ‘Bonifatius’, ‘Afblijven’, Annie M.G. Schmidt’s ‘Minoes’, rockopera ‘Ik, Martinus’, de ‘PoieszREVUE’, ‘Hotel de grote L’, ‘Afblijven op school’, ‘Afke’s Elfde’, het tv programma ‘Het Klokhuis’ en de kroeg-hit ‘SeksTips, wat je van nichten leren kan’.

In seizoen ’17/’18 speelt hij in de grootste theaters van Nederland ‘Tina de musical’, een musical naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van het meidenblad Tina. En is hij te zien in 'SeksTips 2' in een speciale café tour.
Ook is onlangs bekend geworden dat hij in september 2018 Tommy speelt in een grote locatievoorstelling van de rockopera 'The Who's Tommy'.

Daarnaast is Theun zanger en was hij in ´09-´10 Kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2, was hij hét Friese gezicht voor de Ov-chip commercial en werkt hij als workshopdocent en regisseur.
Als regisseur maakte hij ‘Tet Rozendal sjongt Marlene Dietrich’, ‘Merlijn de tovenaar’, ´Liedjes van Louis Davids´, ´Bloodbrothers´ (winnaar Gouden Gurbe 2011 Publieksprijs), ‘Koning van Katoren’ (nominatie Musical Award 2013 ‘Beste Creative Prestatie in een kleine musical’), ‘Waden’ en ‘Bak’, de speelfilm die in 2015 op Omrop Fryslân werd uitgezonden en in een aantal Friese bioscopen te zien was. Theun is daarnaast de vaste regisseur van het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam en in 2017 regie-assistent en muzikale coach voor de telefilm ‘Get Lost’, die in februari 2018 op de Publieke Omroep te zien is.
In 2012 presenteerde Theun zijn eerste single ‘Sûnder dy’. Eén van de mooiste liedjes uit zijn eerste solovoorstelling ‘Grutte Jonge’ waarmee hij door Nederland tourde in 2012. In de jaarlijkse ‘Fryske top 100’ lijst kwam de single binnen op nummer 69.
Zanglessen volgde hij bij Ellen Bakker, Jimmy Hutchinson en Ivar Costenoble.