Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
ACTkorting: een leven lang theater met Petra Laseur
Door  |  3 April 2017 00:00 uur
ACTkorting: een leven lang theater met Petra Laseur Speciale ACTkorting op Een leven lang theater met Petra Laseur
zondag 9 april | 16:00 - 18:00 | Stadsschouwburg Amsterdam 


Een leven lang theater kijkt naar de Nederlandse theatergeschiedenis met de ogen van kunstenaars die een grote rol spelen in die geschiedenis. En wiens carrière zich voor een groot deel in de Stadsschouwburg heeft afgespeeld. Voor en/of achter de schermen. Deze editie is actrice Petra Laseur te gast. Hein Janssen is moderator.

 

Petra Laseur (1939) besloot in de voetsporen van haar ouders - Mary Dresselhuys en Cees Laseur - te treden en koos voor een opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam waar ze in 1959 afstudeerde. Bij de Nederlandse Comedie debuteerde ze in Geleerde Dames (1959) en speelde tot 1968 in vele stukken, als Een Midzomernachtdroom (1961), Wie is er bang voor Virginia Woolf (1964) en De Vrek.

 

In 1968 vertrok Laseur naar de zuidelijke toneelgroep Globe, waar ze tot 1973 te zien was en zichzelf in de kijker speelde bij de juryleden van de Nederlandse toneelprijzen. De Colombina, de onderscheiding voor de beste vrouwelijke bijrol, werd haar toegekend voor de vertolking van Sonja in Oom Wanja. En haar titelrol in Hedda Gabler was goed voor de Theo d' Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Nadat ze Globe verlaten had, sloot Petra Laseur zich aan bij Het Publiekstheater. Hier speelde ze veelal in klassiekers van Shakespeare, Brecht en Tsjechov. Voor haar rol van Lotte in Groot en Klein (1981) van Botho Strauss mocht de actrice opnieuw een Theo d'Or in ontvangst nemen.

 

Petra Laseur was van 1987 tot en met 1989 te zien in vijf producties van Toneelgroep Amsterdam, waaronder Bakeliet (1987) en Kras (1989). Vanaf 1990 werd ze actief als freelancer en verleende haar medewerking aan het Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Toneel, Orkater (Richard III) en Het Toneel Speelt (Sneeuw, Familie). In 2011 speelt ze Koningin Wilhelmina in de alom bejubelde musical Soldaat van Oranje.

 

Vanaf haar eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool is Petra Laseur bovendien te zien geweest in televisiebewerkingen van toneelstukken, in televisieseries en een aantal films. Laseur is als docent verbonden aan Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater.  

ACTleden betalen geen 10 euro, maar slechts 5 euro per kaart. Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar aan de kassa van de Stadsschouwburg.

In Een leven lang theater kijken we naar de Nederlandse theatergeschiedenis gezien door de ogen van kunstenaars die een grote rol spelen in die geschiedenis. En wiens carrière zich voor een groot deel in de Stadsschouwburg heeft afgespeeld. Voor en/of achter de schermen. Voor deze editie hebben we actrice Petra Laseur uitgenodigd. Hein Janssen is moderator.

Petra Laseur (1939) besloot in de voetsporen van haar ouders - Mary Dresselhuys en Cees Laseur - te treden en koos voor een opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam waar ze in 1959 afstudeerde. Bij de Nederlandse Comedie debuteerde ze in Geleerde Dames (1959) en speelde tot 1968 in vele stukken, als Een Midzomernachtdroom (1961), Wie is er bang voor Virginia Woolf (1964) en De Vrek.

In 1968 vertrok Laseur naar de zuidelijke toneelgroep Globe, waar ze tot 1973 te zien was en zichzelf in de kijker speelde bij de juryleden van de Nederlandse toneelprijzen. De Colombina, de onderscheiding voor de beste vrouwelijke bijrol, werd haar toegekend voor de vertolking van Sonja in Oom Wanja. En haar titelrol in Hedda Gabler was goed voor de Theo d’ Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.
 Nadat ze Globe verlaten had, sloot Petra Laseur zich aan bij Het Publiekstheater. Hier speelde ze veelal in klassiekers van Shakespeare, Brecht en Tsjechov. Voor haar rol van Lotte in Groot en Klein (1981) van Botho Strauss mocht de actrice opnieuw een Theo d’Or in ontvangst nemen.

Petra Laseur was van 1987 tot en met 1989 te zien in vijf producties van Toneelgroep Amsterdam, waaronder Bakeliet (1987) en Kras (1989). Vanaf 1990 werd ze actief als freelancer en verleende haar medewerking aan het Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Toneel, Orkater (Richard III) en Het Toneel Speelt (Sneeuw, Familie). In 2011 speelt ze Koningin Wilhelmina in de alom bejubelde musical Soldaat van Oranje.

Vanaf haar eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool is Petra Laseur bovendien te zien geweest in televisiebewerkingen van toneelstukken, in televisieseries en een aantal films. Laseur is als docent verbonden aan Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater.

Alleen leden van Act kunnen reacties plaatsen.